Kovačević: Srpski narod sa velikom dozom zebnje gleda na prisustvo njemačkih vojnika

Srna
Kovačević: Srpski narod sa velikom dozom zebnje gleda na prisustvo njemačkih vojnika

BANjALUKA - Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je da ne postoji nikakva spoljna bezbjednosna prijetnja po BiH i da su oni koji bez ikakvog razloga šalju ili najavljuju slanje novih trupa jedino što je bezbjedno destabilizirajuće u BiH.

Komentarišući dolazak njemačkih vojnika u BiH, Kovačević je rekao da je jasno da srpski narod uvijek sa velikom dozom zebnje gleda na bilo kakvo prisustvo njemačkih vojnika.

“Isto tako je jasno da na osnovu Dejtonskog sporazuma, na osnovu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, u misiji Altea nemamo uticaj na to kako će zemlje EU da rapoređuju svoje prisustvo i broj vojnika u BiH”, rekao je Kovačević za Radio Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ovo je nešto što nije dobra i pozitivna poruka, nego isključivo bezbjednosno destabilizirajuća i uznemirujuća poruka za sve građane u BiH.

On je naveo da su posljednje najave NATO-a definitivno novi politički pritisak na Republiku Srpsku, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srpske Željku Cvijanović.

“Milorad Dodik i Željka Cvijanović ne pristaju da budu bilo čije marionete, ne pristaju da budu pod bilo čijim uticajem, nego vode isključivo politiku u interesu Republike Srpske, njenih građana i srpskog naroda”, rekao je Kovačević.

Kovačević ističe da su potpuno neozbiljne priče o ruskom uticaju, jer je i Dodiku sam predsjednik Rusije Vladimir Putin jasno rekao da Rusija podržava dejtonsku BiH, u skladu sa ustavom, sa tri ravnopravna konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta.

“To je nešto što treba da poštuju svi, uključujući NATO i sve njene zemlje članice. Ovo je jedini način da osiguramo stabilnu i bezbjednu budućnost BiH”, naglašava Kovačević.

On navodi da je bezbjednosno stanje u BiH zadovoljavajuće, osim kada predsjednik SDA Bakir Izetbegović zvecka oružjem.

“Iskreno računamo da je to u svruhu potpuno poljuljane pozicije SDA unutar Federacije BiH i da definitivno ne postoji nikakva vanjska bezbjednosna prijetnja po BiH i da jedino što je bezbjedno destabilizirajuće u BiH, jesu oni koji bez ikakvog razloga šalju bilo kakve nove trupe ili najavljuju slanje istih”, kaže Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana