Kovačević: Pitanje imovine već riješeno i OHR tu nema šta da predlaže

Srna
Kovačević: Pitanje imovine već riješeno i OHR tu nema šta da predlaže

SARAJEVO - Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da je pitanje imovine riješeno Ustavom i Dejtonskim sporazumom i da OHR nema pravo da predlaže parlamentu zakonska rješenja.

"Dejtonskim sporazumom je jasno određeno šta su nadležnosti BiH i šta je na osnovu toga ono što BiH pripada. BiH ima nadležnosti u inostranim poslovima, monetarnoj politici, spoljnoj trgovini i nigdje nema imovine", rekao je Kovačević novinarima komentarišući jučerašnji istup Kristijana Šmita i zaključke Savjeta za sprovođenje mira /PIK/.

On je istakao da u Dejtonskom sporazumu jasno piše da sve ono što izričito nije navedeno kao nadležnost BiH pripada entitetima.

"Jasno je da imovina pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/, a mi iz Republike Srpske spremni smo da već sutra sa predstavnicima FBiH napravimo sporazum i da njime jasno definišemo šta je ono što je potrebno BiH i njenim institucijama i da im to ustupimo", naglasnio je Kovačević.

Osvrćući se na najave da će PIK i OHR predložiti nešto u vezi sa imovinom Parlamentarnoj skupštini BiH, Kovačević je rekao da mu nije jasno na osnovu kog poslovnika će to učiniti.

"Ne znam na osnovu kog poslovnika i kog člana Ustava ove zemlje, na osnovu kog aneksa Dejtonskog sporazuma i gdje piše da PIK može bilo šta da upućuje Parlamentarnoj skupštini", konstatovao je Kovačević.

On je napomenuo da u parlamentu rade ljudi koje su izabrali građani Republike Srpske i FBiH, koji imaju demokratski legitimitet koji su dobili na demokratskim izborima.

"Za sve nas bi bilo apsolutno poniženje i za građane koje predstavljamo da nam bilo kakav PIK dostavlja bilo kakve materijale. To je apsolutno nedopustivo, a iz perspektive Republike Srpske imovina pripada Srpskoj, šume, vode, rijeke, poljoprivredno zemljište i sva dobra u Republici će zauvijek njoj pripadati", poručio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, to je određeno kao najozbiljnija crvena linija.

"Ukoliko neko želi da se BiH razbija, ja ih pozivam da idu u tom pravcu i nameću bilo šta u vezi sa imovinom i na bilo koji način da Republici Srpskoj nameću bilo šta i otmu ono što joj je pripalo Dejtonskim sporazumom", poručio je Kovačević.

On je naveo da je to potpisala i Republika Srpska i FBiH i BiH i da su to kao svjedoci garantovali i SAD i Ruska Federacija i zemlje EU.

Kovačević je istakao da ni u Dejtonskom sporazumu, ni u Ustavu BiH nigdje ne postoji bilo šta što se zove PIK, te da je to nepostojeći organ.

"PIK ne postoji i suvišno je da uopšte raspravljamo o njihovim zaključcima", rekao je Kovačević.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Imamović tvrdi da "imovina pripada BiH", da treba odrediti način njenog korištenja te da treba donijeti jedan takav zakon.

Zamjenik predsjedavajućeg Dona naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović rekao je da "neki koriste dejtonski ustav kao žšvedski stož", te naglasio da je "sud donio nekoliko presuda o imovini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana