Kovačević: Pauerova nastavila sa jednostranim pristupom

Srna
Kovačević: Pauerova nastavila sa jednostranim pristupom

BANjALUKA - Šef Agencije za međunarodni razvoj SAD Samanta Pauer poslala je loše poruke odmah na početku posjete BiH i pokazala da je nastavila sa jednstranim pristupom, istakao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Podsjetivši da je Pauerova tokom građanskog rata u BiH bila aktivan novinar, Kovačević je rekao da je ona napravila svoju karijeru izvještavajući iz BiH i to je radila prilično neprofesionalno i potpuno jednostrano.

On je naglasio da je Pauerova targetirala srpski narod kao "loše momke", a kao jedine žrtve označavala pripadnike bošnjačkog naroda.

"Slične poruke čujemo i danas. Vidimo da je danas održala sastanak sa logorašima. Mi to uvažavamo, ali je jako loša poruka da tu nije bilo logoraša iz reda srpskog naroda. Čuli smo da određeni činovnici Ambasade SAD u Sarajevu lobiraju u zgradi Tužilaštva BiH da se pokrenu procesi protiv Milorada Dodika, iako nema nikakvih dokaza. Možda bi Pauerova trebala da zna da je na tom mjestu bio logor na kojem su pripadnici takozvane Armije BiH držali kao logoraše Srbe i Hrvate, ubijali ih i maltretirali", istakao je Kovačević.

On je dodao da bi bilo dobro da je za mišljenje o stanju u BiH pitala i srpske logoraše.

"Nažalost, vidimo da se nastavlja sa tom jednostranom politikom u kojem su 'loši momci' uvijek Srbi i Republika Srpska, a žrtve Bošnjaci i predstavnici političkog Sarajeva. To nije dobro i neće doprinijeti rješavanju krize u BiH", rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da su se mogle čuti i poruke da Srpska i predstavnici Srba destabilizuju BiH zbog toga što reaguju na to što neki neizabrani stranac dođe sa strane i daje sebi za pravo da nameće zakone i poništava suverenitet BiH.

"To je nešto na šta mi ne pristajemo. Pogotovo kada je to jasno usmjereno protiv Srba, Srpske i građana. Republika Srpska ne destabilizuje BiH i Republika Srpske nije nikakav izvor krize", naglasio je Kovačević i dodao da Srpska pokušava da zaštiti Ustav i Dejtonski sporazum, te da vrati nadležnosti koje joj pripadaju.

"Kada je u pitanju ta famozna korupcija o kojoj se govori, prisustvovao sam velikom broju sastanaka srpskog člana Predsjedništva sa predstavnicima američke administacije. Mnogo puta sam čuo kako mu otvoreno i direktno kažu da mora da odustane od borbe za poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. Da mora da odustane od borbe za vraćanje nadležnosti Srpskoj koja joj po Ustavu i Dejtonu pripadaju. Nikada nisam čuo da su mu rekli da odustane od neke navodne korupcije. S obzirom da Dodik nije odustao od toga da se bori za prava Srpske i interese srpskog naroda, dobio je tu vrstu sanckija", rekao je Kovačević za RTRS.

On je naveo da to neće pokolebati Milorada Dodika, niti bilo koga u Srpskoj da nastavi borbu za ono što Srpskoj po Ustavu pripada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana