Kovač : Poslije Alagića odgovaraće i drugi zlotvori kazamata po Hercegovini

Srna
Kovač : Poslije Alagića odgovaraće i drugi zlotvori kazamata po Hercegovini

BEOGRA - Predsjednik Udruženja srpskih logoraša Trebinja i okoline Vukan Kovač rekao je da se nada da će nakon hapšenja bivšeg čuvara logora "Gabela" kod Čapljine Ade Alagića, osumnjičenog za mučenje srpskih i muslimanskih zarobljenika, početi da padaju i mnogi drugi zlotvori iz kazamata po Hercegovini.

Kovač je istakao da je činjenica da je nakon dvije ili tri decenije pravosuđe konačno počelo da hapsi i one koji su činili zločine nad Srbima. On je rekao za "Večernje novosti" da očekuje da će Alagić zvani Lav dobiti kaznu koju zaslužuje, a ne mizernu kao u slučaju "Dretelj", gdje je osuđen na 18 mjeseci zatvora.

"Hapšenje Ade Alagića je dokaz da će ruka pravde zakucati na vrata svih koji su učestvovali u zločinima", rekao je Kovač, podsjećajući da je Alagić bio čuvar u logorima "Dretelj" i "Gabela", kroz koje je prošlo 120 muškaraca i 70 žena srpske nacionalnosti, a broj mrtvih i danas se utvrđuje.

Kovač je podsjetio da ne treba zaboraviti da je na području BiH u ratu bilo oko 530 logora za Srbe, od čega u Sarajevu 126, a u Hercegovini više od 20. "Na hiljade Srba je prošlo golgotu u ovim kazamatima, a na stotine ih je ubijeno.

Mnogi zločinci su i danas na slobodi, kao što je bio i Alagić", rekao je Kovač.

On je napomenuo da su "Gabela" i "Dretelj" bili kazamati smrti u koje su dovođeni Srbi i Bošnjaci iz Hercegovine, a njima je upravljala Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatsko vijeće odbrane. Ado Alagić zvani Lav je u BiH optužen za mučenje zatvorenika u logoru Gabela kod Čapljine 1993. godine, gdje je bio zadužen za čuvanje logoraša.

Uhapšen je 15. septembra u Barseloni po međunarodnoj potjernici iz BiH zbog optužbi za ratni zločin, a u Španiji je koristio lažni identitet. Alagića u BiH čeka suđenje za zločine u logoru "Gabela" 1993. godine kod Čapljine, njegovog rodnog mjesta.

Rukovodioci logora "Gabela" su danas ili u bjekstvu ili su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne. Alagić je 2016. godine osuđen na jednu i po godinu zatvora za mučenje muslimanskih zatvorenika, nakon što je priznao da je, dok je bio zatvorenik redar u logoru Dretelj, "tukao šlaufom i kocem Mustafu Hodžića, a šipkom Semira Balavca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana