Košarac: Ustavni sud u slučaju hidroelektrane “Buk Bijela” izlazi iz nadležnosti

Srna
Košarac: Ustavni sud u slučaju hidroelektrane “Buk Bijela” izlazi iz nadležnosti

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da Ustavni sud BiH odlukom u vezi sa Hidroelektranom “Buk Bijela” izlazi iz okvira nadležnosti, te da, suprotno Zakonu o koncesijama BiH, pokušava dati legitimitet bošnjačkim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH da budu strana u sporu pred Komisijom za koncesije BiH.

"Takva namjera Ustavnog suda BiH je nezakonita i predstavlja nasrtaj na pravni poredak, budući da 24 poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH ne mogu da budu strana u sporu pred Komisijom za koncesije BiH. Postupak u skladu sa Zakonom o koncesijama u ime BiH može da vodi isključivo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara ili drugi organ BiH koji odredi Savjet ministara”, upozorio je Košarac.

Uoči sjednice Ustavnog suda BiH, zakazane za 2. i 3. decembar, a na kojoj bi trebalo da bude razmatran zahtjev 24 poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH u vezi sa dođelom koncesija za izgradnju i korištenje Hidroelektrane “Buk Bijela”, Košarac je ocijenio da je neprihvatljivo da Ustavni sud BiH ignoriše nadležne institucije na nivou BiH, dajući legitimitet i ovlašćenja pojedinim političkim strukturama da budu strana u sporu pred Komisijom za koncesije, što je u suprotnosti sa Zakonom o koncesijama BiH.

On je naglasio da, umjesto Ustavnog suda BiH, predmetnim slučajem treba da se bavi Komisija za koncesije BiH u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije.

“Informisani smo da je u proteklom periodu bila zakazana sjednica Zajedničke komisije za koncesije, ali da nije bilo kvoruma za rad, budući da njen bošnjački član nije mogao prisustvovati sjednici iz zdravstvenih razloga. Komisija je tada zatražila produženje definisanog roka za rješavanje ovog pitanja i nadamo se da će Komisija nastaviti sa radom čim se steknu uslovi za to”, naveo je Košarac.

On je naglasio da su institucije Republike Srpske preduzele aktivnosti na izgradnji Hidroelektrane “Buk Bijela” u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima, pri čemu nije došlo do povrede ili odstupanja u odnosu na nadležnosti institucija na nivou BiH.

“Izgradnja Hidroelektrane žBuk Bijelaž dio je Okvirne energetske strategije BiH do 2035. godine, koju su podržali i bošnjački članovi Savjeta ministara. Ne postoji nijedan opravdan razlog da sada bilo ko bude protiv izgradnje ovog postrojenja. Zaista je nerazumljivo i krajnje bespotrebno da bošnjački politički predstavnici politizuju ovo pitanje”, poručio je Košarac.

On je naglasio da će Hidroelektrana “Buk Bijela” biti važan energetski resurs Republike Srpske, koji će omogućiti ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta.

“To je projekat od kojeg će korist imati svi građani Republike Srpske i Federacije BiH, ali i način da afirmišemo regionalnu saradnju. Zbog toga u potpunosti podržavam izgradnju žBuk Bijelež i ponovo pozivam Federaciju BiH da se uključi u ovakve projekte zajedno sa Republikom Srpskom, Srbijom i drugim regionalnim zemljama”, zaključio je Košarac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana