Košarac: U čestali napadi na pravoslavne bogomolje unose uznemirenost kod preostalih Srba

Srna
Košarac: U čestali napadi na pravoslavne bogomolje unose uznemirenost kod preostalih Srba

ISTOČNO SARAJEVO - Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac najoštrije je osudio skrnavljenje Sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu i pozvao nadležne organe u FBiH da hitno rasvijetle ovaj slučaj.

-Očekujem od nadležnih policijskih i pravosudnih organa u FBiH brzu i efikasnu istragu kako bi u najskorijem roku počinioci bili privedeni pravdi i adekvatno kažnjeni - poručio je Košarac u izjavi Srni.

Upozorio je da ovaj vandalski čin u Stocu, kao i devastiranje Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru i Hrama Vaznesenja Gospodnjeg kod Bihaća, šalju lošu poruku srpskom narodu da nije dobrodošao i da za njega nema života u FBiH.

-Učestali napadi na pravoslavne bogomolje u FBiH nisu samo napadi na vjerske objekte, već i na život, bezbjednost, duhovni i kulturni identitet ionako malobrojnih Srba u FBiH. Dodatno je zabrinjavajuće što počinioci ostaju nekažnjeni, čime se šalje vrlo opasna poruka da su nasilničko ponašanje i vandalizam nad imovinom i nasljeđem Srpske pravoslavne crkve /SPC/ prihvatljivi - poručio je Košarac.

On je dodao da bezočni napadi na pravoslavne svetinje podrivaju ionako krhko povjerenje i unose dodatni strah, gorčinu i uznemirenost kod preostalih Srba u FBiH.

-Pozivam nadležne federalne institucije da promptno reaguju i počinioce privedu pravdi, po uzoru na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji su u rekordnom roku uhapsili osumnjičenog za sramni napad na supružnike Memišević iz Višegrada - naglasio je Košarac.

On je izrazio punu podršku sveštenstvu Sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg i svim pravoslavnim vjernicima u Stocu, te pozvao cjelokupnu javnost da pokaže solidarnost reagujući na adekvatan način.

-Da li će, recimo, dva člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić jasno i javno osuditi napad na crkvu u Stocu, kao što je to bio slučaj sa predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom Republike Srpske (Miloradom Dodikom) kada je u pitanju napad na povratnike u Višegradu - pitao je Košarac.

Nepoznati počinilac oskrnavio je Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, na kojem je pokušao da razvali vrata, izjavio je Srni juče sveštenik Dejan Grčić, dodajući da je ovo ružna poruka za Srbe u ovom gradu da njihova imovina nije sigurna.

Sveštenik Grčić prvi je zatekao ovaj prizor i o svemu obavijestio policiju koja je obavila uviđaj.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana