Košarac: Turizam - jedan od pokretača ekonomije u BiH

Srna
Foto: srna

MADRID- Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je na sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije, koja se održava u Madridu, da je turizam posljednjih godina jedan od pokretača ekonomije u BiH, te da je neophodno uložiti napore u dodatni razvoj i napredak ove privredne grane.

Ovogodišnjoj trodnevnoj sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije prisustvuju predstavnici 135 zemalja, a u fokusu su inovacije, edukacija i ruralni razvoj, te potreba za hitnom transformacijom turizma, kao i uloga ovog sektora u inkluzivnom rastu. Košarac je ukazao na važnost učestvovanja na sjednici Generalne skupštine, budući da je BiH punopravna članica Svjetske turističke organizacije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Ovakvi forumi dobra su prilika za razmjenu iskustava i razgovore o izazovima u oblasti turizma na globalnom nivou", istakao je Košarac. On je naveo da je turizam posljednjih godina jedan od pokretača ekonomije u BiH, te da je neophodno uložiti napore u dodatni razvoj i napredak ove privredne grane.

"Naše opredjeljenje jeste da afirmišemo i promovišemo turističke potencijale Republike Srpske i Federacije BiH. Jedan od njih je naša olimpijska ljepotica Jahorina. Ponosni smo na značajan investicioni zahvat na Jahorini, zahvaljujući odgovornoj i ozbiljnoj politici institucija Republike Srpske", naglasio je Košarac. On je dodao da su gradovi Trebinje, Banjaluka, Sarajevo, Mostar prepoznatljive turističke destinacije koje svaki turista treba da posjeti. Košarac je ukazao na potencijale vjerskog turizma u Hercegovini i Međugorju, te banjskog turizma, naglašavajući kapacitete banja "Vrućice" u Tesliću i "Vilina Vlas" u Višegradu. Košarac je rekao da je u periodu prije pandemije virusa korona u sektoru turizma u BiH od 2010. do 2019. godine zabilježen značajan rast za 250 odsto.

"Turizam je privredna grana koja je, kako u BiH, tako i na globalnom nivou, najviše pogođena pandemijom. Svi smo svjesni da će oporavak biti dugotrajan i težak. Stoga posebno pozdravljam napore i mjere koje nadležna tijela u Republici Srpskoj i Federaciji BiH preduzimaju na sanaciji posljedica aktuelne pandemije na turistički sektor", dodao je Košarac. On je ukazao na potrebu da nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH prate globalne trendove u turističkoj industriji i da se na adekvatan način prilagode novim izazovima u turizmu.

"Zbog toga je posebno pohvalno što je Svjetska turistička organizacija svoje aktivnosti veoma brzo prilagodila novonastaloj situaciji, reagujući i savjetodavno i podsticajno na svoje članice, uključujući BiH", zaključio je Košarac. U delegaciji sa Košarcem na ovom najvažnijem globalnom skupu visokih turističkih zvaničnika i visokih predstavnika privatnog sektora su ministar životne sredine i turizma Federacije BiH Edita Đapo i izvršni direktor Turističke organizacije Republike Srpske Marko Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana