Košarac: Predstavnici FBiH blokirali gasifikaciju

Srna
Košarac: Predstavnici FBiH blokirali gasifikaciju

ISTOČNO SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da politički predstavnici iz Federacije BiH (FBiH) blokirali donošenje odluke o podršci nacrtu sporazuma između BiH i Hrvatske koji se odnosi na gasifikaciju.

Košarac je ocijenio da su “maske pale” i da su donošenje odluke blokirali oni kojih se najviše tiče Južna interkonekcija.

“Jasno je da Republika Srpska zagovara snažan investicioni ciklus i razvijanje infrastrukturnih projekata i kada njene institucije na adekvatan način žele da postupaju, uvijek postoji definisani zastoj na nivou institucija BiH, odnosno političkih struktura iz FBiH”, rekao je Košarac novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je napomenuo da danas, kada sve normalne zemlje pokušavaju da obezbijede dovoljne količine hrane i energenata i kada treba razgovarati o obezbjeđenju energenata, gasa za sve dijelove BiH, politička struktura iz FBiH šalje negativnu poruku da ne želi da se bavi takvim izazovnim pitanjima.

“Niko od nas ne zna koliko će trajati globalna kriza. Smatramo da je ovo bila adekvatna politika da omogućimo više interkonekcija za ulazak gasa i u Republiku Srpsku i u FBiH, od čega bi konkretnu korist imali i građani i privredna zajednica BiH”, naglasio je Košarac.

On je naveo da će u narednom periodu biti uloženi dodatni napori da se obave konsultacije i pokuša doći do rješenja u nastavku sjednice Savjeta ministara, s obzirom da postoje određeni ministri koji se nisu prijavili, a da postoje ministri koji su bili protiv, navodeći da te strukture dolaze iz FBiH.

Košarac smatra da su rezultati današnje telefonske sjednice Savjeta ministara potpuno neobjašnjivi s obzirom na to da su ih tokom intenzivnih razgovora s kolegama iz FBiH uvjeravali da postoji politička saglasnost da se danas glasa i za Južnu i za Istočnu novu interkonekciju.

Košarac je to pripisao političkim predrasudama i motivima, što je, kaže, zabrinjavajuće s obzirom na to da, istovremeno, iz institucija Republike Srpske predstavnicima u zajedničkim institucijama nije data instrukcija da zaustavljaju neke investicione projekte značajne za FBiH.

Ukazao je na niz nelogičnosti, navodeći kao primjer da je, kada je riječ o Južnoj interkonekcija, sporazum sačinila federalna Vlada, a da oni koji danas participiraju u Savjetu ministara, a čiji su predstavnici u Vladi FBiH danas nisu glasali za sporazum o toj interkonekciji.

“Čini se da su išli logikom da 'ne dozvole Republici Srpskoj, a da ne moraju dobiti ni oni' ”, ocijenio je Košarac.

On je istakao da je stav predstavnika iz Republike Srpske potpuno jasan, da nema kretanja kada je u pitanju Južna interkonekcija ako nema kretanja kada je u pitanju Nova istočna interkonekcija.

“Možda je za neke nejasno i pokušavaju da to problematizuju. Imali smo jutros napore da se odvoji Južna i Nova istočna intekonekcija. Nismo naivni kao neki što su nekada bili u Savjetu ministara koji su omogućavali razne projekte za FBiH, a dolazili iz Republike Srpske, ali ih nije interesavao infrastrukturni razvoj i interes Srpske”, rekao je Košarac.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je naglasio da je danas sasvim drugačija situacija jer se Republika Srpska želi razvijati i koristiti institucije BiH na način da se to omogući na vrlo jasan i zakonit način.

“Ali je očigledno da postoji vrsta političkih i nekih drugih predrasuda koji ne mogu da dozvole da Republika Srpska i njene institucije imaju ozbiljne projekte i prijatelje koji žele da je osnaže”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, riječ je o snažnom infrastrukturnom projektu za Republiku Srpsku, a njeni politički predstavnici i institucije vode računa o energetskoj stabilnosti i bezbjednosti.

On je uvjeren da postoje političke predrasude zato što je gas koji se odnosi na Istočnu interkonekciju dolazi iz Rusije, ali je napomenuo da se Sarajevo grije na gas.

“Onda kada treba obezbijediti dovoljne količine postoji potpuna mobilnost da se obezbijede dovoljne količine i niža cijena. Nedavna posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rezultovao je time da će BiH imati gas i nižu cijenu nego neke druge zemlje”, posjetio je Košarac.

On je ukazao da predstavnici Republike Srpske imaju univerzalan pristup prema potrebama građana i u Srpskoj i FBiH, ali uvijek postoji zastoj kada je u pitanju odlučivanje predstavnika FBiH u instituicijama BiH.

“Sklon sam da vjerujem da ne treba ubuduće odlučivati u Savjetu ministara dok se ova pitanja ne riješe. Sad vidimo ko blokira određene infrastrukturne razvojne projekte za Republiku Srpsku i neke druge projekte u kojima često dođe do blokade predstavnika iz FBiH koji participiraju u Savjetu ministara”, rekao je Košarac.

On je napomenuo da predstavnici Srpske ne blokiraju projekte jer smatraju da je važno da gas jednako dođe i u Posušje, Novi Tranvik i prema Mostaru, kao i što treba da postoji nova interkonekcija od Bijeljine preko Brčkog do Banjaluke i Novog Grada.

“To je u korist svih građana, kako Republike Srpske, tako i FBiH i poslovne zajednice u čitavoj zemlji”, dodaje je Košarac, uz napomenu da su na svakom bilateralnom sastanku predstavnici Vlade Hrvatske bili ti koji su otvarali pitanje Južne interkonekcije.

Savjet ministara danas nije postigao potreban konsenzus u vezi sa prijedlogom za vođenje pregovora radi zaključivanja Prednacrta sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda “Južna interkonekcija BiH i Hrvatske” na pravcu Zagvozd /Hrvatska/ - Posušje /BiH/ - Novi Travnik/Travnik sa odvajanjem za Mostar.

Potreban konsenzus nije dobio ni prijedlog za vođenje pregovora radi zaključivanja i Prednacrta sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda “Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije” na pravcu granica Srbija - BiH - Bijeljina - Banjaluka - Prijedor - Novi Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana