Košarac: Posebnu pažnju posvetiti procesima gasifikacije

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, koji je danas u Beogradu učestvovao na sastanku Ministarskog savjeta Energetske zajednice, naglasio je da je energetika važno strateško razvojno područje kako u BiH, tako i zemljama regiona, pri čemu bi posebnu pažnju trebalo posvetiti procesima gasifikacije.

Košarac je u tom kontekstu kao ključnu istakao posjetu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Ruskoj Federaciji i predstojeće razgovore o projektu gasifikacije Republike Srpske.

"To je pozitivan i prepoznatljiv signal za domaću privredu, ali i sve građane u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/, jer je neophodno da obezbijedimo što je moguće više izvora i dotoka gasa", naglasio je Košarac na sastanku na kojem je razgovarano, između ostalog, o uslovima za ostvarivanje dugoročne energetske bezbjednosti i stabilnosti u okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan".

On je izrazio podršku naporima vlada i nadležnih ministarstava iz Republike Srpske i FBiH na afirmaciji i razvoju energetskih resursa i potencijala, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

"Prema stavovima Energetske zajednice, Republika Srpska je u legislativnom pogledu primijenila potrebne evropske standarde u ovoj oblasti. Nažalost, zastoji postoje u FBiH i na nivou BiH, budući da imamo obavezu da određene zakonske propise definišemo i na nivou institucija BiH", konstatovao je Košarac.

On je precizirao da otvorena pitanja postoje u ispunjavanju uslova iz Trećeg energetskog paketa, te izrazio nadu da će u narednom periodu ona biti usaglašena s ciljem investicijskog napretka, te unapređenja i razvoja energetskog sektora u Republici Srpskoj i FBiH.

Košarac je ukazao na značaj i obavezu prisustvovanja sastanku Ministarskog savjeta s obzirom na to da je BiH potpisnik Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.

"Današnji sastanak je dobra prilika da prezentujemo zvanične stavove o važnim energetskim temama na osnovu usaglašenih stavova sa nadležnim entitetskim tijelima, budući da je oblast energetike u primarnoj ustavnoj nadležnosti Republike Srpske i FBiH. Ovakvi forumi su važni i sa aspekta razmjene iskustava i prepoznavanja evropskih direktiva, koje treba da primjenjujemo u Republici Srpskoj i FBiH", istakao je Košarac.

Domaćin sastanka bila je ministar rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, budući da ova država u 2021. godini predsjedava Energetskom zajednicom.

Na današnjem sastanku za novog direktora Sekretarijata Energetske zajednice izabran je Artur Lorkovski iz Poljske na mandat od tri godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana