Košarac početkom sedmice u Beču o Trgovskoj gori

Srna
Košarac početkom sedmice u Beču o Trgovskoj gori

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac boraviće početkom sedmice u Beču gdje će sa austrijskim ministrom za zaštitu klime, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler razgovarati o mogućoj podršci Austrije za jedinstven stav svih nadležnih institucija u BiH o neprihvatljivosti izgradnje spornog odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

- Nakon što smo obezbijedili razumijevanje i podršku Mađarske i Slovenije, važno je da nastavimo aktivnosti na međunarodnom planu. Na sastanku u Austriji jasno ćemo upozoriti da Hrvatska treba da poštuje međunarodne konvencije čija je potpisnica, a posebno ESPOO Konvenciju, kao i međunarodne standarde koji se odnose na skladištenje radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice - istakao je Košarac.

On je naglasio da je neophodno da Hrvatska razmotri i druge lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada ili da otpad skladišti tamo gdje je i nastao - na teritoriji Slovenije, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je uputio poziv ministru za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojanu Vipotniku, ministru okoline i turizma Federacije BiH Nasihi Pozder, te članovima Ekspertskog i Pravnog tima Emiru Dizdareviću i Nemanji Galiću da budu dio delegacije na sastanku sa resornim ministrom Austrije u Beču.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana