Košarac: Najavljeno ukidanje taksi nova šansa za domaće privrednike

Milijana Latinović
Košarac: Najavljeno ukidanje taksi nova šansa za domaće privrednike

BANjALUKA - Ukoliko privremene institucije samoproglašenog Kosova ostanu pri najavljenoj odluci o ukidanju taksi od 100 odsto na robu iz BiH i Srbije to će biti dodatna šansa za privrednike iz Republike Srpske i FBiH da nastave plasman svojih proizvoda na tamošnje tržište.

Istakao je to za "Glas Srpske" ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, komentarišući najavu premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da će 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz BiH i Srbije, a da će 1. aprila biti ukinute takse i na svu robu iz ove dvije zemlje na period od 90 dana.

Ocjenio je da je takva odluka bila politička te da on pripada strukturi političara u Srpskoj koja smatra da je priznanje samoproglašenog Kosova i dalje otvoreno pitanje.

- Vidjećemo kako će se situacija razvijati i da li će doći do implementacije tako najavljene odluke. Ako privremene institucije Kosova ostanu pri tome i ukinu takse, to će biti dodatna šansa za privrednike iz  Srpske i FBiH. Smanjen promet robe sa Kosovom u prošloj godini uticao je na ukupnu spoljnotrgovinsku razmjenu BiH – rekao je Košarac i naglasio da vjeruje u sposobnost domaćih privrednih subjekata da ponovo uspostave dobre odnose sa partnerima na prostoru samoproglašenog Kosova.

Sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Tijana Muhamedagić smatra da će ukidanje taksa na proizvode iz BiH i Srbije koje su najavile prištinske vlasti pozitivno uticati na izvoz iz BiH.

- Samim tim će se smanjiti spoljnotrgovinski deficit zemlje - izjavila je  Muhamedagić.

Muhamedagićeva je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekla da je tržište samoproglašenog Kosova posebno značajno za izvoznike iz BiH iz sektora mljekarstva i peradarstva.
- Mljekarska industrija i sektor peradarstva prošle godine izgubili su oko 25 miliona KM, od čega se 10 miliona KM odnosi na sektor mljekarstva - istakla je Muhamedagićeva, te podsjetila da je BiH, uvođenjem taksi od 100 odsto, prestala izvoziti ove proizvode na tržište samoproglašenog Kosova.
Direktor prodaje "Mlijekoprodukta" iz Kozarske Dubice Vlado Sandić rekao je da ova kompanija očekuje da se ukidanjem taksi vrati na tržište samoproglašenog Kosova.

Prištinske vlasti su početkom novembra 2018. godine povećale porez za deset odsto na svu robu koja dolazi iz BiH i Srbije, a s obzirom na to da ta odluka predstavlja grubo kršenje Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA), njen opoziv zatražio je tada i Brisel. Priština, međutim, nije povukla tu odluku, već je 21. novembra donijela novu o uvođenju carina od 100 odsto na sve proizvode iz ovih dviju zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana