Košarac: Insistirati na zakonitom postupanju graničnih inspektora

Srna
Košarac: Insistirati na zakonitom postupanju graničnih inspektora

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozdravio je akciju Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ kodnog naziva "Indi", u kojoj su uhapšena tri granična veterinarska inspektora Kancelarije za veterinarstvo BiH zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, te primanja dara i drugih oblika koristi.

- Nakon što me je Kancelarija za veterinarstvo BiH obavijestila o indicijama koje su ukazivale na nezakonita postupanja tri veterinarska inspektora, odmah sam zatražio da te informacije budu proslijeđene Sipi na dalje postupanje, što je i učinjeno - istakao je Košarac.

On je izrazio zahvalnost za promptno postupanje istražnih organa Sipe u ovom slučaju, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je rekao da, ukoliko se dokaže da su tri osumnjičena veterinarska inspektora kriva za djela koja im se stavljaju na teret, očekuje da će im biti onemogućen nastavak angažmana u Kancelariji za veterinarstvo BiH.

- Politika koju zagovaram je decidno poštovanje zakonskih propisa i nulti stepen tolerancije prema državnim službenicima za koje se utvrdi odgovornost za nezakonito postupanje, jer je potpuno neprihvatljivo da optuženi za zloupotrebu službenog položaja i korupciju rade u državnoj službi - poručio je Košarac.

Imajući u vidu neophodnost obezbjeđivanja nesmetanog rada graničnog prelaza na kojem su tri inspektora prethodno izvršavala poslove kontrole, Košarac je naložio Kancelariji za veterinarstvo BiH da na njihova radna mjesta uputi druge veterinarske inspektore kako ne bi došlo do zastoja u spoljnotrgovinskom prometu, navodi se saopštenju.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu uhapsili su tri lica u akciji kodnog naziva "Indi" zbog sumnje da su počinila krivična djela zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, te primanja dara i drugih oblika koristi.

Akcija "Indi" izvodi se u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona i Policije Brčko distrikta.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana