Košarac: Četiri delegata SNSD-a - zaštita interesa Srpske

Srna
Košarac: Četiri delegata SNSD-a - zaštita interesa Srpske

SARAJEVO- Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da su četiri delegata SNSD-a u Domu naroda parlamentarne skupštine BiH zaštita interesa Republike Srpske, a ne blokada, te da republička izborna komisija u buduće treba da sprovodi izborne procese.

"Naš strateški plan je da, u skladu sa Ustavom BiH, Republika Srpska odlučuje o važnim pitanjima za Srpsku i da participira na zajedničkom nivou na način da zaštiti interese Republike Srpske, ne da blokira, kao što to, veoma često, federalni mediji hoće da kažu", rekao je Košarac.

Košarac je istakao da je izborni proces u Republici Srpskoj sproveden na demokratski način, što potvrđuju i izvještaji biračkih komisija.

"To što neko nije zadovoljan, što neki politički faktori žele da minimiliziraju ulogu Republike Srpske u odlučivanju na zajedničkom nivou je njihov problem", rekao je Košarac novinarima u Novom Gradu.

On je ponovio da je Centralna izborna komisija BiH /CIK/ nelegalan, politički motivisan organ, koji je i izabran na nezakonit način.

"Žele da kontaminiraju izbornim procesom u Republici Srpskoj. Neprihvatljivo je da pet stranačkih članova CIK-a modelira izbornu volju građana Republike Srpske i prekraja odluku Narodne skupštine Republike Srpske", naglasio je Košarac.

Košarac je poručio da je ovo samo dokaz da naredne izborne procese treba da sprovodi izborna komisija Republike Srpske.

"Izborna jedinica je Republika Srpska. Ona bira predsjednika, Narodnu skupštinu, Vladu, delegate u Vijeću naroda, delegate u Domu naroda", kaže Košarac.

SNSD je danas zvanično predao Apelacionom vijeću Suda BiH žalbu na sramnu i nezakonitu odluku CIK-a u procesu izbora delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i krivične prijave protiv pet članove CIK-a koji su za takvu odluku glasali, rekao je Srni portparol ove stranke Radovan Kovačević.

O petom delegatu iz Republike Srpske u Domu naroda parlamenta BiH odlučivati žrijeb jer je CIK BiH priznao sporni 12. glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića.

Poslanici Narodne skupštine su 1. decembra odlučili da će delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda biti SNSD-ovi Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, te SDS-ov Želimir Nešković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana