Korona zakočila provjeru stanja jasenovačke građe

Darko Momić
Korona zakočila provjeru stanja jasenovačke građe

BANjALUKA - Epidemija virusa korona zakočila je formiranje parlamentarne delegacije Narodne skupštine Republike Srpske i njen odlazak u Muzej holokausta u Vašingtonu sa zadatkom da se uvjeri u kakvom je stanju dio arhivske građe iz Spomen-područja Jasenovac.

Formiranje parlamentarne delegacije i njen odlazak u Muzej holokausta predviđeno je zaključkom republičkog parlamenta sa 14. posebne sjednice održane 1. juna prošle godine na kojoj je Narodna skupština RS odbacila  “Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta” koju je deset dana prije toga usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Iz Narodne skupštine RS odgovoreno je za naš list da zaključkom nije određen rok, te da će parlamentarna delegacija biti formirana kada odluka o tome bude donesena na sjednici Narodne skupštine RS.

- Zaključak će biti realizovan kada se steknu uslovi za nesmetano putovanje, između ostalih i epidemiološki uslovi, s obzirom na to da je prisutna pandemija virusa korona i da trenutno ne postoji mogućnost za njegovu realizaciju - navodi se u odgovoru Narodne skupštine RS.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u parlamentu Srpske Igor Žunić kaže da mu je žao što je epidemija odgodila formiranje poslaničke delegacije i njen odlazak u Vašington, jer je, kako kaže, krajnje vrijeme da se stavi tačka na sve špekulacije i podmetanja u vezi sa tom temom.

- Opozicija je na toj posebnoj sjednici pokazala da joj nije stalo do toga da se na tu priču konačno stavi tačka, jer nisu ni glasali za skupštinske zaključke. Očigledno smatraju da će još koji put svojim manipulacijama uspjeti da obmanu birače - kaže Žunić za “Glas Srpske”.

On dodaje da je posebno interesantno to da su članovi Anketne komisije NSRS koja je formirana početkom 2000. godine za vrijeme premijerskog mandata tadašnjeg lidera PDP-a Mladena Ivanića bili u Muzeju holokausta u Vašingtonu, ističući da su utvrdili sve suprotno od onoga što uporno tvrde opozicionari.

- Krajnje je vrijeme da se utvrde sve činjenice i prestanu prepirke, jer to nije pitanje oko koga Srbi treba da se sukobljavaju - kaže Žunić.

S druge strane, šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo kaže da to nije ni prvi, ni jedini zaključak NSRS koji nije realizovan, ističući da se epidemija može uzeti kao opravdan razlog za neodlazak u Vašington, ali da nije prepreka da se oformi delegacija.

- Slažem se da treba definitivno utvrditi u kakvom je stanju ta građa i da prestanu međusobna trvenja u vezi sa tim pitanjem. Kao Dubičanin i dijete Potkozarja, imam poseban senzibilitet prema tome i zato smatram da je srpska bruka i sramota da se uopšte prepiremo u vezi s tim. To je stvar oko koje mora do postoji ne samo politički, već široki društveni konsenzus i nikome ne treba da služi za dnevnopolitička prepucavanja. Zato treba oformiti delegaciju sa zadatkom da otputuje u Vašington, čim to dozvoli epidemiološka situacija - kaže Bundalo.

Dan sjećanja

Pored zaključka u vezi sa jasenovačkom građom, Narodna skupština je zaključkom obavezala Vladu Srpske da u parlamentarnu proceduru uputi nacrt Zakona o Danu sjećanja na žrtve genocida NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata. Prema Programu rada NSRS o kome bi se trebalo raspravljati na narednoj sjednici republičkog parlamenta, taj zakon bi u tekućem kvartalu ove godine trebalo da bude pred poslanicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana