Korona, migracije, Rusi, Kinezi užarili drugu debatu Trampa i Bajdena

Srna
Korona, migracije, Rusi, Kinezi užarili drugu debatu Trampa i Bajdena

Poslije burne prve debate između Donalda Trampa i Džo Bajdena došlo je do izvjesnih promjena u pravilima, pa je tokom uvodnih dvominutnih izlaganja kandidata mikrofon bilo uključen samo onome ko govori, kako bi se izbjeglo upadanje u riječ, prekidanje i razmjena uvreda.

Pred kandidatima je bilo šest tema – borba protiv virusa korona, položaj američke porodice, rasno pitanje, klimatske promjene, nacionalna bezbjednost i način vođenja države, prenio je RTS.

Aktuelni predsjednik SAD Donald Tramp i demokratski kandidat Džo Bajden za tu funkciju najprije su govorili o pandemiji virus korona. Tramp je odmah za zdravstvenu krizu optužio Kinu i rekao da će u nekoliko narednih nedjelja biti spremna vakcina. Objasnio je na koji je način ozdravio pošto je nekoliko dana proveo u bolnici Volter Rid.

Bajden je izlaganje otvorio podatkom da je 220.000 Amerikanaca umrlo od virusa korona, te da osoba koja je odgovorna za takav ishod ne bi smjela da ostane na čelu nacije. Bivši potpredsjednik SAD je apelovao na Amerikance da nose maske i obećao brzu akciju protiv pandemije ukoliko bude izabran. “Obećavam da ću napraviti plan”, rekao je Bajden.

Tramp je rekao da je rok od nekoliko nedjelja za vakcinu realan, ali da je moguće da će biti spremna do kraja godine. Naveo je i da je zadužio vojsku da distribuira 100 miliona jedinica vakcine.

“Čeka nas tamna zima, jer nemamo plan”, odgovorio je Bajden.

Bajden je obećao da će napasti virus, ali je rekao da je potreban sistem da se nacija zaštiti od širenja kovida 19.

Tramp je odmah napao gradove i države koje vode demokrate, navodeći Njujork i Kaliforniju kao mjesta koja su se “potpuno zatvorila i umiru”.

Predsjednik SAD se još jednom oštro usprotivio zatvaranju zemlje, navodeći da bi takav potez izazvao ekonomsku katastrofu. Bajden, pak, tvrdi da su za otvaranje poslova neophodni preduslovi, poput barijera u restoranima.

“Ja države ne dijelim na plave i crvene. To su sve države Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Bajden.

Malo i o Rusiji i Kini

Na temu nacionalne bezbjednosti, Bajden je upozorio Rusiju i Kinu da će “platiti cijenu” zbog miješanja u predizborni proces u SAD. Optužio je bivšeg gradonačelnika Njujorka i Trampovog saradnika Rudija Đulijanija da je “pion” ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Tramp je rekao da je Bajden od Rusije dobio 3,5 miliona dolara, te da će njegov rival u nekom trenutku morati da objasni zašto je dobio taj novac. “Niko nije bio oštriji od mene prema Rusiji”, rekao je Tramp. “Dok je Bajden Ukrajini prodavao jastuke, ja sam im prodavao rakete”, rekao je Tramp, optužujući Bajdena da je Ukrajinu predao Rusima.

“Nikada nisam dobio ni paru od neke strane države. Nikada”, rekao je Bajden.

Tramp je obećao da će uskoro objaviti poreske prijave, navodeći da je uplatio mnogo više novca nego što je trebalo.

Bajden je na optužbe o umiješanosti sina Hantera u poslove u Ukrajini, odgovorio da je sve potpuno čisto, ali da je Tramp pokušao da potkupi ukrajinske zvaničnike da o njemu kažu nešto loše.

Tramp je uzvratio optužbom da su članovi Bajdenove porodice “usisivač za novac”.

Bajden je predsjednike Rusije, Kine i Sjeverne Koreje indirektno nazvao “siledžijama”, Tramp je rekao da zahvaljujući odnosima koje ima sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom nema rata.

“Sastao bih se sa Kimom samo ukoliko bi se složio da Korejsko poluostrvo bude denuklearizovana zona”, rekao je Bajden.

“Ostavili su nam haos. I Obama je rekao da je to jedan od najvećih problema”, odgovorio je Tramp.

Tramp: Propast

Bajden je naciji obećao sasvim novi program zdravstvene zaštite “Bajdenker”, kojim će Amerikancima biti omogućeni jeftiniji lijekovi i manje premije osiguranja. Tramp je demokrate optužio za socijalizam.

“Ukoliko budem izabran, berze će eksplodirati. Ako on pobijedi prošpašće”, rekao je Tramp.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana