“Koridor života” veličanstvena bitka za slobodu

Dragana Orlović
“Koridor života” veličanstvena bitka za slobodu

Modriča - Borili smo se i izborili za koridor života, čije je probijanje kroz Posavinu 1992. godine bilo sudbonosno za Republiku Srpsku i njen narod, zbog čega sjećanje na sve heroje koji su živote dali u toj vojnoj operaciji nikada neće i ne smije izblijedjeti.

Poručili su to juče iz Duge Njive kod Modriče predstavnici Srpske i veterani najslavnije bitke koju je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu vodila i dobila Vojska Republike Srpske (VRS).

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je operacija proboja koridora bila veličanstvena bitka za slobodu Srba na ovim prostorima i ta sloboda, kako je istakao, nema cijenu.

- Srpska je zahvalna svima koji su dali živote za njenu slobodu i danas čini sve da bude stabilna i razvijena, jer je to najbolji način da se oduži onima koji su za nju dali živote, ali i onima koji danas ovdje žive - poručio je Dodik.

On je podsjetio da su u toj operaciji učestvovale najbolje jedinice Vojske RS koje su uspjele u namjeri da spoje zapadni i istočni dio Srpske, a i dalje, da ih povežu sa Srbijom.

- Poginulo je više od 400 naših boraca, ali je bitka pokazala odlučnost i želju da se ide do kraja i pobijedi - rekao je Dodik.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović rekao je da je ova akcija nazvana “Koridor života”, jer je njome trebalo da bude odblokirano oko milion ljudi koji su izgubili vezu sa maticom Srbijom.

- Prijetila nam je humanitarna katastrofa - prisjeća se Milunović. Prema njegovim riječima, neprijatelj je bio osuđen na neuspjeh.

- Htjeli su nam uzeti slobodu, teritorije i živote - rekao je Milunović koji je ranjen u proboju koridora.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić ocijenio je da je operacija “Koridor života” imala istorijski značaj, jer je napravila osnovni temelj za formiranje Republike Srpske.

- Nedostajali su svi resursi za normalan život, od lijekova, hrane, kiseonika do goriva. Morali smo izvesti tu operaciju da povežemo naše teritorije i povežemo se sa Srbijom. To je VRS dobro isplanirala i koridor je probijen - rekao je Savčić.

U akciji, koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je ranjeno 1.505 boraca.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je parastos kod spomen-obilježja na Dugoj Njivi za sve koji su nesebično dali živote. Položeni su i vijenci na spomen-obilježje, dok je u znak sjećanja na nezapamćenu humanitarnu katastrofu - smrt 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru, i ove godine pušteno 12 bijelih i jedan crveni golub. Tih 12 nedužnih života ugašeno je zbog nedostatka kiseonika i nemogućnosti njegovog dopremanja, jer su bile na snazi vazdušne blokade koje je uveo Savjet bezbjednosti UN. Upravo njihova smrt bila je okidač za pokretanje akcije “Koridor života”.

Akcija

Operacija koja će ostati zapisana u vojnim analima trajala je od 14. do 28. juna 1992. godine, a probojem koridora okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine. Tom akcijom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna vojna operacija proboja završena je 6. oktobra iste godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana