Korak bliže spajanju Beograda i Sarajeva

Vedrana Kulaga
Korak bliže spajanju Beograda i Sarajeva

BANjALUKA, SARAJEVO - BiH je, prihvatanjem prijedloga sporazuma sa Vladom Srbije, napravila važan korak ka izgradnji autoputa, odnosno brzog puta koji bi u skorijoj budućnosti trebalo da povezuje Sarajevo i Beograd.

Projekat Beograd - Sarajevo jedan je od najvažnijih projekata i prvi autoput koji će povezati ta dva grada realizuje se uz pomoć Turske. Kamen temeljac za izgradnju autoputa položili su početkom prošlog mjeseca u Sremskoj Rači predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Turske Redžep Tajip Erdogan, te članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović. Time je zvanično počela izgradnja autoputa koji će se graditi kao prsten u dva pravca, i to Kuzmin - Sremska Rača - Bijeljina, te Požega - Kotroman - Višegrad. Trasa autoputa kroz BiH trebalo bi da ide od Rače, Bijeljine, Brčkog, Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, te dalje preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde.

Prijedlog sporazuma sa Vladom Srbije o saradnji na realizaciji projekta autoputa/brzog puta Sarajevo - Beograd - Sarajevo, sa izvještajem o obavljenim pregovorima, utvrdio je u utorak na sjednici Savjet ministara BiH.

U tom dokumentu, koji će biti proslijeđen Predsjedništvu BiH, istaknuto je da su delegacije dvije strane ocijenile da je riječ o važnom projektu.

- Sastanak državnih delegacija za pregovore održan je 27. septembra 2019. godine u Sarajevu, a u uvodnom dijelu je zajednički ocijenjeno da je osnovni cilj ovog sporazuma stvaranje preduslova za početak realizacije projekta izgradnje autoputa i brzog puta Sarajevo - Beograd - Sarajevo - istaknuto je u dokumentu koji su prihvatili ministri u tehničkom mandatu.

Sporazumom su definišu obaveze koje se odnose na izgradnju regionalne saobraćajnice i plan aktivnosti u vezi sa izgradnjom međudržavnog mosta preko rijeke Save, na lokaciji Sremska Rača - Rača, zajedničke tačke autoputa/brzog puta na granici BiH i Srbije.

Dvije zemlje su, u skladu sa sporazumom, saglasne da dogovaraju plan u vezi sa izgradnjom zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Sremska Rača - Rača i izgradnjom/rekonstrukcijom prelaza Kotroman - Vardište.      

Istaknuto je i da svaka strana na svojoj teritoriji finansira izgradnju autoputa, odnosno brzog puta, dok Srbija snosi sve troškove koji se tiču izgradnje međudržavnog mosta, koji se procjenjuju na oko 100 miliona evra, dok će način finansiranja graničnog prelaza Kotroman - Vardište biti predmet posebnih sporazuma ugovornih strana.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić istakao je juče za “Glas Srpske” da je dobro to što je davno usaglašeni sporazum konačno i usvojen u Savjetu ministara.

- Srbija o svom trošku treba da pravi most. Ovim je samo omogućeno da se ide dalje u proceduru i traženje potrebnih dokumenata. Ovo i nama daje olakšanje da idemo sa planovima koji se odnose na povezivanje Banjaluke i Beograda - rekao je Trninić.

Radovi na dionici Sremska Rača - Kuzmin, prema očekivanjima, trajaće dvije i po godine, a na trasi Požega - Kotroman početak radova se očekuje 2021. godine.

Parcelacija

Republika Srpska je ubrzala pripreme za izgradnju autoputa koji treba da je, preko Posavine i Semberije, poveže sa Srbijom, a na sjednici Narodne skupštine krajem mjeseca naći će se prvi dio plana parcelacije, dok će o ostatku biti riječi kada budu razmotrene primjedbe koje su stigle od strane mještana u pojedinim naseljima na trasi. Riječ je o autoputu od Vukosavlja preko Brčkog i Bijeljine do granice sa Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana