Konsenzusa se sjete samo po potrebi

Vedrana Kulaga Simić
Konsenzusa se sjete samo po potrebi

BANjALUKA - Bošnjački predstavnici još ne mogu i neće da shvate da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda, te da ne drže sve njene konce u svojim rukama, a pri tome grubo kršeći Dejtonski mirovni sporazum.

Ocijenili su to sagovornici “Glasa” komentarišući negativne reakcije iz Sarajeva zbog večere koju je u utorak u Beogradu organizovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragana Čovića.

Ovim je nastavljen niz optužbi, posebno iz bošnjačkog korpusa, na posljednje pojedinačne odlaske članova Predsjedništva BiH u posjete u regionu jer je negodovanje viđeno prilikom Dodikove posjete Zagrebu i razgovora sa državnim vrhom Hrvatske, gdje je kasnije otišao i lider SDA Bakir Izetbegović, a na sastancima je bio i Čović.

Iako je nakon sastanka Vučića i predstavnika BiH saopšteno da su ključne teme bile 25. godišnjica Dejtona, regionalna saradnja i put ka EU, te da je stabilnost BiH od velikog značaja za cijeli region, Izetbegović je rekao da Zagreb i Beograd ne bi trebalo ovako da rade, te da je na djelu srpsko-hrvatsko udruživanje, što nije dobra “poruka bh. patriotama”, uz ocjenu da “bosanski tronožac ne može stajati na dvije noge”, te da bi se, da je i sam pozvan na sastanak, odazvao.

Oglasio se i hrvatski član Predsjedništva Bih Željko Komšić, koji je rekao da o evropskoj perspektivi “dovoljno govori da su isti dan HDZ i SNSD oborili Zakon o javnim nabavkama”, dok je kadar SDP-a Denis Bećirović ustvrdio da “nepokorivu BiH” nisu uspjeli podijeliti i uništiti ranijim “srpsko-hrvatskim sporazumima”, te da se to neće desiti ni sada.

Odgovarajući na negativne reakcije iz Sarajeva, Čović je za federalne medije kazao da ih ne bi posebno komentarisao, jer su uobičajene.

- Procjena je bila da se nađemo i razgovaramo, a ne miješam se, niti mi smeta da se sutra sretnu Vučić i Izetbegović ili neko treći. To je bio prijateljski razgovor koji ni na koji način ne skrnavi odnose tri naroda u BiH. Poznato je da se on zalaže za ravnopravnost konstitutivnih naroda, njihovo legitimno predstavljanje, poštivanje Dejtona - istakao je Čović.

Politikolog Ljubinko Jović za “Glas” ističe da sastanak u Beogradu nije bio klasični bilateralni sastanak, već sastanak predstavnika naroda.

- Zanimljiva je i ocjena Izetbegovića u kojoj navodi da se u BiH sve stvari, kao i obično, moraju riješiti konsenzusom. Kada nešto ne ide u njegovu korist, poziva se na konsenzus, kojim se ni sam nije u praksi puno služio - zaključio je Jović.

Politički analitičar iz Srbije Dragomir Anđelković podsjetio je da je BiH, prema Dejtonu, zajednica tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

- To što se Vučić sastao sa predstavnicima dva od tri konstitutivna naroda je u skladu sa tim, jer nisu predstavljali BiH kao celinu, već narode. Problem je stav Sarajeva, jer vidimo po histeričnim reakcijama da tamošnji političari ne prihvataju Dejton i negiraju ravnopravnost naroda jer je BiH, za njih, jednako Sarajevo i oni. Ako njihov predstavnik nije uključen, odnosno nije deo sastanka, odmah osporavaju sve - ocijenio je Anđelković za “Glas”.

BiH, naglasio je, čine tri naroda, a ne jedan.

- Sve u Beogradu je bilo legitimno, a potvrdilo je centralistične namere sarajevske elite. Svojim stavom Sarajevo negira i Dejton, jer je očigledno da misle da samo oni mogu da predstavljaju BiH i da bi samo oni trebalo da predstavljaju sva tri naroda. Hteli bi i nekog novog Komšića za Srbe - rekao je Anđelković, dodavši da su se te namjere već vidjele kada je Dodik bio u posjeti Zagrebu.

Dosljedna politika

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin smatra da Aleksandar Vučić u posjetu može da pozove koga misli da treba, te da vodi dosljednu politiku mira prema susjedima. Rekao je da Vučić, ako je više puta ugostio i Izetbegovića i Željka Komšića i Šefika Džaferovića, može da ugosti i Dragana Čovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana