Konkurs nije poništen, Kajganić predložen za glavnog tužioca BiH

GS
Foto: Dnevni Avaz

SARAJEVO -Na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH odlučeno da neće doći do poništenja konkursa za glavnog tužioca te da će Milanko Kajganić biti predložen za tu funkciju, javio je „Avaz“.

Prijedlog Podvijeća je bio da Kajganić treba biti kandidat i na sljedećoj sjednici izložiti plan rada. Od 13 prisutnih 10 je glasalo za, jedan je bio protiv i dva suzdržana.

Šef odjela za imenovanja Jasmin Čalija, u uvodnoj riječi je istakao da će raspravljati o konkursu za poziciju glavnog tužioca Tuzilaštva BiH.

- Prijavljeno je sedam kandidata. Kreirana je nakon razgovora rang lista, prvorangirani je Kajganić Milanko. Tri kandidata su ispunila uslov da ih Savjeta razmotri.  Podvijeće je održalo sastanak 26. ovog mjeseca i razmatralo je stvari van rang liste. Postavljeno je pitanje integriteta drugorangiranog i trećerangiranog kandidata. Vijeće se opredijelilo za ravnopravan tretman prema svim kandidatima i predložilo da se Konkurs ponovi- rekao je Čalija.

Podvijeće VSTS-a je prethodno predložilo je poništavanje konkursa za izbor glavnog tužioca.

Na rang listi su bili Milanko Kajganić, Miroslav Janjić, Diana Kajmaković i Seid Marušić. Marušić nije prešao prag tako da je Vijeće razmatralo prva tri kandidata.

Konstatovano je da se postavlja pitanje integriteta Kajmaković, potom je narušen i integritet Janjića kojem je izrečena disciplinska mjera.

U međuvremenu, Janjić je odustao od svoje kandidatire.

Jedan od članova Podvijeća Saša Sarajlić rekao je da su predložili ponavljanje konkursnog procesa zbog rušenja integriteta jednog kandidata, te da je stvorena jako ružna atmosfera.

Većinski stav Podvijeća, zbog toga što je u opticaju ostao jedan kandidat, bio je da se konkurs poništi.

Podvijeće je na kraju donijelo odluku da predloži VSTS-u da Kajganić bude predložen za narednu sjednicu VSTS-a i izloži svoj prijedlog rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana