Konjic ostavljen na cjedilu: Imaju najviše zaraženih u FBiH, nemaju epidemiologa, a ni testova

GS
Konjic ostavljen na cjedilu: Imaju najviše zaraženih u FBiH, nemaju epidemiologa, a ni testova

KONjIC - U Konjicu je alarmantna situacija s obzirom na to da je on žarište koronavirusa u FBiH, a spremno mjesto za izolaciju svih zaraženih osoba čeka, jer ovaj grad nema epidemiologa ni infektologa koji bi mogli pratiti i odgovoriti na novonastalu krizu.

Svjesni takvog stanja, iz Opštinskog štaba civilne zaštite Konjic poslali su zahtjev nadležnim institucijama da hitno riješe ovaj problem.

“JU Dom zdravlja Konjic ima jednog zaposlenog epidemiologa kojem je 24. marta izdato rješenje o izolaciji zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom i od tada u ovom gradu nemamo epidemiologa niti infektologa, tačnije stručnog osoblja koje može odgovoriti ovakvoj situaciji”, rekao je komandant štaba Fadil Tatar.

Do sada je u Konjicu potvrđeno 17 zaraženih virusom korona, jedna osoba je preminula i, kako je Tatar naveo, očekuje se da taj broj bude veći s obzirom na to da su sve potvrđene osobe imale veliki broj kontakata.

“Mi kao opštinski štab možemo nastojati osigurati potreban medicinski materijal, ali stručno osoblje treba predložiti one osobe koje su iz tog sektora i nadam se da će im savjest proraditi i da će ovaj problem ubrzo biti riješen. Trenutno je angažovan higijeničar, međutim, on ne može pokriti usluge koje su u nadležnosti epidemiologa i infektologa”, dodao je Tatar.

Problem je i nedostatak materijala za uzimanje potrebnih uzoraka, zbog čega već tri dana nisu uzimani uzorci za testiranje i ako se nešto ne uradi po tom pitanju, ista situacija će biti i danas, ali i narednih dana.

Kako je Tatar naveo, Motel Konjic je sada improvizirana bolnica, ali nedostatak opreme onemogućava njeno funkcionisanje.

“Sve zahtjeve smo uputili domovima zdravlja u Konjicu, Kantonalnom štabu, Vladi HNK, Opštoj bolnici Konjic, Štabu i službama civilne zaštite i nadamo se da ćemo u toku dana dobiti povratni i potvrdni odgovor kako bismo što prije i adekvatno mogli reagovati u ovako teškoj situaciji”, zaključio je Tatar.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana