Konfuzija u Agenciji za javne nabavke nakon što su dobili dva direktora: Vehabović prvi stigao do fotelje

Vedrana Kulaga Simić
Konfuzija u Agenciji za javne nabavke nakon što su dobili dva direktora: Vehabović prvi stigao do fotelje

SARAJEVO - Agencija za javne nabavke BiH od danas praktično ima dva direktora i to Kenana Vehabovića i Muamera Bandića, zbog konfuzije u vezi sa imenovanjem, a prvog radnog dana na poslu se prvi pojavio Vehabović.

Savjet ministara BiH je na posljednjoj sjednici, 29. jula, razriješio Dženana Salčina dužnosti direktora Agencije za javne nabavke, a na njegovo mjesto za vršioca dužnosti na tri mjeseca postavljen je Muamer Bandić, koji se nalazio na čelu Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Prije te odluke, kako je saopšteno nakon sjednice Savjeta, ministri su se upoznali sa mišljenjem Agencije za državnu službu BiH, koja je sprovela javni konkurs za direktora Agencije za javne nabavke BiH i jednoglasno odbacila prijedlog da se za direktora imenuje Kenan Vehabović, koji je kadar SBB-a.

Agenciji za državnu službu je naloženo da raspiše novi konkurs za izbor direktora Agencije za javne nabavke BiH, a da Bandić obavlja tu funkciju do imenovanja novog direktora.

Međutim, do konfuzije je došlo nakon što su u posljednjem broju "Službenog glasnika BiH" objavljeni i rješenje Agencije, prema kojem se Vehabović imenuje za direktora, počevši od 10. avgusta, te rješenje Savjeta ministara kojim je Bandić imenovan za v.d. direktora, a koje je primjenljivo od narednog dana od objave u tom glasniku.  

Sa Vehabovićem i Bandićem, koji je kadar SDA, juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a u Agenciji za javne nabavke su u kratkom razgovoru prvo kazali da se jedino u prostorijama pojavio Vehabović.

Pred kraj radnog vremena, na istom broju telefona u Agenciji, u pokušaju da saznamo da li je bilo kakvih promjena, službenik koji se javio poručio je da nije ovlašćen da daje te informacije i da se obratimo Službi za informisanje, odakle do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nije stigao odgovor na pitanje ko je od novoimenovanih bio na poslu.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je juče da je odluka Savjeta jasna.

- Agencija po zakonu mora prema njoj postupiti i raspisati novi konkurs - kazao je Tegeltija za "Glas Srpske", ne isključivši ni mogućnost da se o ovom pitanju izjasni sud.

Ovo nije prvi put da je došlo do konfuzije u vezi sa imenovanjem čelnika u institucijama na nivou BiH. Već duže vrijeme je aktivan sudski predmet u kojem je jedna od strana načelnik kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija zbog konkursa za poziciju direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja na zajedničkom nivou. Samardžija je na konkursu, sprovedenom 2017. godine, bio prvorangirani kandidat sa najboljim ocjenama, ali je umjesto njega za direktora Agencije imenovan Neđo Kojić, koji je bio četvrti. Samardžija je odlučio da tuži Savjet ministara BiH, odnosno Ministarstvo bezbjednosti. Nakon dvogodišnjeg postupka dobio je presudu u svoju korist, ali zbog uloženih žalbi još nije sve završeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana