Konferencija "Balkan na raskršću" u Banjaluci: Sve je isto, ništa isto nije

Vedrana Kulaga Simić
Foto: GS

BANjALUKA - Domaće političke elite moraju uložiti daleko više napora da bi riješili konflikte na unutrašnjem planu, a zvanični Beograd kao i Zagreb imaju svoje razloge zbog čega prate situaciju u BiH.

Ocijenjeno je to danas tokom konferencije "Balkan na raskršću" koji je organizovalo Udruženje građana "Centar za političku analizu" Banjaluka u partnerstvu sa dnevnim novinama "Glas Srpske".

Učesnici prvog panela pod nazivom „BiH nakon opštih izbora – sve je isto, ništa isto nije“ bili su profesori sa fakulteta političkih nauka u Zagrebu, Beogradu i Banjaluci. Akcenat je stavljen na prošle, sadašnje, ali i buduće odnose između političkih predstavnika sva tri naroda u BiH, sa posebnim akcentom na potreban dijalog, te predviđanja da li će Kristijan Šmit, sa pozicije visokog predstavnika u BiH, nastaviti da koristi bonska ovlašćenja i nameće odluke. Takođe, naglašeno je da je najveća odgovornost u takozvanom političkom Sarajevu u kojem se odriču onoga dogovorenog u Dejtonu. 

Profesor na zagrebačkom fakultetu Božo Skoko je podvukao da se uveliko krše prava hrvatskog naroda u BiH, ocjenjujući da je obaveza Hrvatske, kao zemlje koja je supotpisnica Dejtonskog sporazuma da stalno ukazuje na to, a što i, kako tvrdi, radi na evropskom polju kao članica EU.

- Hrvatska je potpisnica Dejtona i osjeća se odgovornom zbog odstupanja od tog međunarodnog sporazuma. Pitanje BiH je pitanje stabilnosti regije, a ovo što sada radi Hrvatska nije miješanje u unutrašnje odnose u BiH, nego je obaveza zbog naroda i potpisa – rekao je Skoko koji smatra da su Hrvati u BiH, zahvaljujući poslednjoj Šmitovoj odluci, zaštićeniji u FBiH.

Govoreći o Željku Komšiću, koji je reizabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, naglasio je da je riječ o političaru koji je trovao odnose između BiH i Hrvatske, ali u unutar BiH uzurpirajući tu poziciju, a smatra i da je Komšić razočarao čak i Bošnjake koji su u njemu vidjeli neku nadu.

Tokom diskusije je u nekoliko navrata ukazano na to da Banjaluka postaje sve više mjesto u kojem se sagledaju okolnosti i potrebe za napredovanjem, dok je profesor Despot Kovačević iz Beograda ocijenio da su zvijede poslednjih izbora bili onio koji to nisu trebalo da budu – Šmit i Centralna izborna komisija BiH.

- Ponašanje Beograda je bilo jasno, ali je veća potreba da se stvari prikažu drugačije nego što jesu – istakao je Kovačević koji je naglasio da BiH nesaglediva enigma i da utiče na sve odnose, svih u regionu.

Profesor na fakultetu Političkih nauka u Banjaluci Đorđe Vuković je rekao da Srbija i Hrvatska imaju nacionalne interese i obavezu da gledaju na BiH.

- Primjetno je da Srbi i Hrvati u BiH vode politiku koja nisu u potpunosti podudarna kako bi Srbija i Hrvatska. Na primjer, Milorad Dodik je najavio još snažnije partnerstvo srpske i hrvatske strane u postupku formiranja buduće vlasti, dok, recimo Aleksandar Vučić, više u javnim analizama o stanju u BiH potencira više saradnju sa Bošnjacima – istakao je Vuković.

Poslije izbora su, kaže, ostalo ista naša politička i kulturna svijest, nacionalni interesi i pogledi iz naroda u BiH.

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika „Glasa Srpske“ Žarko Marković je ocijenio da se domaća politička scena u BiH donekle pretvorila u opšti rijaliti, za šta su odgovorni političari, ali i mediji.

- Zaključak prvog panela je da je sve isto, ništa isto nije i da će tako  biti i za četiri godine. Mnogo napora, kao što smo i čuli, moraju da ulože naše političke elite da bi došlo do pomirenja naših unutrašnjih konflikta te napretka na evropskom putu – rekao je Marković.

Politikolog Vojislav Savić je nakon prvog panela izjavio da je ideja da u Banjaluci i Srpskoj podstaknu razvoj političkog i generalno društvenog dijaloga.

- Moramo podići standard debate u javnom prostoru. To je osnovna ideja, a ova konferencija je samo jedna u nizu – rekao je Savić.

Tokom konferencije se moglo čuti da odnosi Hrvatske i Srbije nisu toliko loši koliko izgleda u javnom prostoru zbog nekih izjava i neriješenih pitanja iz prošlosti jer ih demantuje u dobroj mjeri privredna saradnja.

Pisac Muharem Bazdulj, koji je govorio i o poziciji regiona u odsjaju rusko-ukrajinskog sukoba, je podvukao da Srbija trpi veliki pritisak zbog krize na istoku, ali i da sve ima uticaja i na Srpsku i FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana