Konaković: Poziv SDA da poštuje demokratsku volju građana

Srna
Konaković: Poziv SDA da poštuje demokratsku volju građana

SARAJEVO - Predsjednik stranke Naroda i pravde Elmedin Konaković upozorio je večeras SDA da prestane sa pričama o anarhiji na ulicama, ukazujući da pozivi ljudima da blokiraju uspostavljanje vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ ne vodi nikuda.

“Upozoravamo da prestanu s tim i da poštuju demokratsku volju građana”, rekao je Konaković novinarima u Mostaru, osvrćući se na zaključke Glavnog odbora SDA.

On je pozvao SDA da pusti da se većine u Predstavničkom i Domu naroda artikulišu na način da se formira vlast u FBiH, prenose federalni mediji.

“To što su ukrali ruke u Klubu Bošnjaka niti ih čini legitimnim niti kompetentnim, a ni ko kredibilnim da razgovaraju o uspostavljanju vlasti”, naveo je Konaković.

On je rekao da ga ne zanima strani faktor, da poštuje sve prijatelje BiH, ali se odluke moraju donositi u BiH.

“Ponovio bih da smo ovu koaliciju dogovorili bez ikakve međunarodne medijacije, da smo je potpisali u Parlamentarnoj skupštini BiH sa HDZ-om i SNSD-om, da je to pokazatelj kako se možemo dogovarati oko važnih pitanja, SDA to nije mogla dvije decenije i zato neka nas puste da završimo proces do kraja”, istakao je Konaković.

Na sastanku koji je najavljen za kraj sljedeće sedmice u Mostaru s partnerima iz vlasti, Konaković očekuje da se stave potpisi na konačnu raspodjelu odgovornosti unutar Vlade FBiH.

Povodom izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će se Srpska odvojiti od BiH ukoliko određeni strani faktor, poput nepostojećeg visokog predstavnika, donese bilo kakvu zakonsku ili drugu odluku koja se odnosi na njenu imovinu, Konaković je rekao da nije iznenađen time da Dodik ne mijenja retoriku.

“Nisam ni očekivao niti govorio da ćemo bilo koga prevaspitati niti da ćemo umanjiti neku retoriku koja nije ugodna mojim ili nekim drugim ušima. Secesija u BiH, ko god o njoj govorio, vodi u konflikt i svi znamo da to vodi u vrijeme kojeg se nerado sjećamo”, rekao je Konaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana