Konaković: Odluke o konzulatima u Rijeci i Novom Pazaru biće predmet provjere

Srna, Agencije
Foto: Velibor Tripić

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je danas da konzulati u Rijeci i Novom Pazaru, kao i u Tirani, koštaju BiH oko 100.000 evra, a nemaju osoblje.

Konaković je istakao da je bivši ministar inostranih poslova Bisera Turković odluke o otvaranju konzulata donijela u periodu privremenog finansiranja, što će biti predmet buduće provjere.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Aide Baručije iz Kluba poslanika Naše stranke, naveo da je takvo stanje "zasluga" Turkovićeve.

Ministri i predsjedavajuća Savjeta ministara su se danas prvi put našli pred Parlamentom BiH gdje su odgovarali na pitanja poslanika.

Jedno od pitanje je postavio i Milan Dunović, a odnosi se na to da li su urađene sve zakonski potrebne bezbjednosne provjere uoči imenovanja ministara.

Dunović je u svom pitanju obrazložio da je pored provjera Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka u stavu 5, propisano da je potrebno uraditi i proširene provjere za one ministre koji bi trebalo da raspolažu informacijama tajno i vrlo tajno.

To su ministri odbrane Zukan Helez i bezbjednosti Nenad Nešić, kojima će za obavljane posla biti potrebno da imaju odobrenje za pristup tajnim podacima. Ukoliko ne prođu tu provjeru, koja se radi na više nivoa i vrlo je opsežna i koju radi Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH, neke dužnosti neće moći obavljati.

Krišto je u svom odgovoru objasnila da su urađene sve potrebne provjere SIPA za ministre i predsjedavajuću, koje se odnose na utvrđivanje istinitosti informacija o ministrima. Za proširene sigurnosne provjere je rekla da će biti urađene u skladu sa odlukama institucija koje to obavljaju.

-Sve dalje aktivnosti i eventualne potrebe za proširene sigurnosne provjere, za stupanj tajnosti i vrlo tajno, obavljaju institucije u skladu sa svojim odlukama o listi radnih mjesta i bit će predmet sigurnosnih provjeravanja u skladu sa davanjem dozvola za upravljanje tajnim podacima - rekla je ona.

Dunović se zatim javio da prokomentariše njen odgovor kazavši da nije zadovoljan i da odgovor traži i u pisanoj formi jer nije eksplicitno odgovorila da li su navedene provjere OBA zatražene prije imenovanja.

Tri prsta

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić rekao je da pozdravljanje sa tri prsta spada u domen vjerske slobode i vjere u Isusa Hrista i Sveto Trojstvo.

-Ono što je meni, kao pravoslavcu sveto, smatram svetim i za pripadnike drugih vjerskih zajednica u BiH. Ne plašite se vjernika, nego nevjernika - rekao je Nešić odgovarajući na poslaničko pitanje na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Odgovarajući na pitanje poslanika SDA Midhata Čauševića o tome, Nešić je rekao da to pitanje vraća BiH 30 godina unazad.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da u nastavku sjednice razmatra izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Ovaj zakonski prijedlog podrazumijeva ukidanje akciza na sve vrste goriva, a maloprodajna cijena dizela bila bi niža za 35 feninga.

Pred poslanicima bi, u prvom čitanju, trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago.

Predlagač je u obrazloženju naveo da je Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH utvrđen nesrazmjeran odnos u koeficijentima i platama, od najniže do najviše plate.

Navedeno je da je Nacrtom zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu izvršen obračun plata primjenom osnovice od 630 KM, čime bi došlo do većeg nesrazmjernog povećanja plata za radna mjesta sa većim koeficijentom.

Špago je dodao da ovaj zakonski prijedlog podnosi kako bi se uravnotežile plate budžetskim korisnicima.

Na dnevnom redu sjednice su i izvještaji komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevima poslanika Denisa Zvizdića da se izmjene Zakona o zastavi BiH i izmjene Zakona o sportu BiH razmatraju po hitnom postupku.

Pred poslanicima će se naći i izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2021. godinu i izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, kao i informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za period od januara do decembra 2021. godine.

Poslanici bi trebali da se izjasne i o davanju saglasnosti za nekoliko međunarodnih ugovora i sporazuma.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana