Komšić: Nakon Šmita više neće biti visokih predstavnika u BiH

G.S.
Komšić: Nakon Šmita više neće biti visokih predstavnika u BiH

SARAJEVO - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, gostujući u programu Federalne televizije, izjavio je da u prethodnih četiri-pet, možda i više godina, dolazi do promjene pristupa međunarodne zajednice odnosno Sjedinjenih Američkih Država kao glavne sile u tom krugu prema Bosni i Hercegovini i regiji.

Prevladali su pragmatični pa i makijavelistički pristup, što u biti, prema Komšićevim riječima, znači okretanje podrške ka albanskom, srpskom i hrvatskom nacionalizmu, a posljedično, težnjama ka podjeli BiH.

Upitan ima li svjetskih sila koje nekad ne bi, a danas ipak bi prihvatile podjelu Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH decidno odgovara: “Naravno da ima”. Obrazlažući dalje, on ponavlja da smo mi, uprkos tome, “skloni gurati glavu u pijesak” i ponašati se kao da nema ničeg.

Na pitanje čiju političku provodi Kristijan Šmit, Komšić odgovara: “Američku, uz podršku drugih partnera”.

U dijelu razgovora o formiranju postizborne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno teškoćama i političkim neslaganjima u vezi s tim pitanjem, Komšić je kazao da bi jedini način izlaska iz krize bio dogovor Hrvatske demokratske zajednice, Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije jer, naprosto, veoma bitnu ulogu u formiranju vlasti, prema Ustavu, ima troje ljudi – predsjednik i dva dopredsjednika Federacije BiH, a oni su članovi navedenih stranaka. Parlamentarna većina nažalost nije dovoljna, konstatira Komšić, prenijela je Fena.

Komšićevo mišljenje je da Bosni i Hercegovini još treba institucija Kancelarije visokog predstavnika sve dok postoji Dejtonski sporazum odnosno dejtonsko ustavno uređenje, do eventualne suštinske promjene čitavog sistema i političke paradigme u Bosni i Hercegovini.

Komšić smatra da je, ukoliko visoki predstavnik nametne nova rješenja, najbolje da ukine izbore u Federaciji.

“Čovjek ne zna šta bi rekao na takve planove. Onda je najbolje da visoki predstavnik i američki ambasador bilo koji budu, mada mislim da poslije Schmidta neće biti više visokih predstavnika, najbolje da oni onda određuju. Dođe dan izbora, oni odrede. Čemu izbori, sve je farsa onda”, rekao je Komšić.

Navodi da vlast u Federaciji po Ustavu, voljeli se ili ne, moraju formirati HDZ, SDP i SDA.

“DF tu nije igrač nikakav. Jedino je to način da se izađe iz ove potpuno besmislene krize u koju nas je gurnuo Schmidt svojim odlukama. U Federaciji je blokirana vlast od 2018. Blokada je standardno agregatno stanje federalnih vlasti”, naveo je.

Smatra da nam, dok imamo Dejtonski mirovni sporazum ovakav kakav jeste, treba Ured visokog predstavnika.

“Dok se ne desi neka suštinska promjena cijelog sistema i političke paradigme u BiH”, zaključio je Komšić, prenosi klix.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana