Komšić i u Strazburu govori bez odobrenja

Vedrana Kulaga Simić
Komšić i u Strazburu govori bez odobrenja

BANjALUKA, SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ne planira odustati od zloupotreba pozicije na kojoj se nalazi, a to potvrđuje i najava da će se utorak obratiti na zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i iznositi lične političke impresije, jer govor nije usaglašen.

U radu redovnog januarskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu, koje počinje u ponedjeljak u onlajn formatu i traje do petka, učestvovaće delegacija iz BiH koju čini devet poslanika i delegata iz Parlamenta BiH. Plan je da se drugog dana zasjedanja parlamentarcima obrati i, kako je najavljeno, Željko Komšić.

Zamjenica predsjedavajuće Delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Snježana Novaković-Bursać za “Glas Srpske” kaže da je i ranije bilo slučajeva da se tokom zasjedanja tog tijela obraćaju i drugi zvaničnici BiH, ali da je sada situacija drugačija.

- Možemo očekivati da će Komšić sada zloupotrijebiti svoju poziciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i iznijeti lični stav, jer se o ovome nije razgovaralo na nivou Predsjedništva niti je usaglašen tekst govora. Tako da, s pravom, očekujemo politički govor, jednostran, ali njegov domet u tom formatu može da posluži samo za unutrašnju upotrebu i to veoma ograničenu - kaže Novaković-Bursać.

Sve ovo je, dodala je, nastavak Komšićevih pojavljivanja i govora u svijetu bez usaglašenih stavova, što najbolje govori o njemu i tome koliko drži do pravila i institucija BiH.

- Evidentno je kršenje Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, principa na kojima treba da stvari funkcionišu na nivou zajedničkih organa, što može samo pogoršati odnose u zemlji jer je jasno da Komšić krši domaće akte, uključujući i Ustav - istakla je ona.

Na dnevnom redu januarskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope nema konkretne tačke koja se tiče BiH, ali trebalo bi očekivati da bi se mogle pomenuti presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, jer je potreba njihovog sprovođenja pod stalnom lupom.

- Savjet Evrope nas u kontinuitetu podsjeća na neispunjene obaveze, ali uz to treba podsjetiti da su se oni, takođe, kroz rezoluciju o funkcionisanju demokratskih institucija u BiH iz 2005. godine veoma jasno izjasnili o poziciji visokog predstavnika i nadležnostima, odnosno o neprihvatljivoj praksi nametanja zakona s njihove strane. Biće zanimljivo pratiti da li će se i Komšić, kada je već dio predstojećeg zasjedanja, referirati na to, ali je vjerovatnije da će se iz koncepta Savjeta Evrope uhvatiti samo za ono što je njemu politički prihvatljivo - zaključila je za “Glas Srpske”. 

Politički analitičari duže vrijeme upozoravaju da Komšić djelovanjem narušava ugled BiH, za šta optužuje druge, mahom politički vrh Srpske. Prema nekim ocjenama, Komšić je za vrijeme svog predsjedavanja potvrdio ono što se na početku šuškalo, a to je da će djelovati po svom nahođenju, voditi se ličnim interesima i ići kontra dobrosusjedskih odnosa. Kao jedan od primjera često se navodi njegov samovoljni odlazak u Njujork na sjednicu Generalne skupštine UN, takođe, bez dogovora i usaglašenog stava unutar Predsjedništva BiH kako nalažu najviši propisi.

Izbori i holokaust

Na zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope očekuje se, kako je saopšteno, izbor rukovodstva Stalnog komiteta i radnih tijela. Na predviđenom dnevnom redu, parlamentarci će razmotriti Pakt EU o migracijama i azilu iz perspektive ljudskih prava, te izvještaje o borbi protiv rastuće mržnje prema LGBTI licima, posmatračkih misija s predsjedničkih izbora u Bugarskoj i parlamentarnih izbora u Kirgistanu. Posebnim događajima u Strazburu će, tokom zimskog zasjedanja, biti obilježen Međunarodni dan posvećen sjećanju na žrtve holokausta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana