Komšić forsira “baščaršijsku” diplomatiju

Veljko Zeljković
Komšić forsira “baščaršijsku” diplomatiju

SARAJEVO - Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić “počastio” je juče javnost u zemlji sa dva nova spoljnopolitička skandala.

Za samo nekoliko časova ispostavilo se da je na mjesto ambasadora u Češkoj imenovao osobu bez visoke stručne spreme, a blamažu su mu priredili i predstavnici vlasti u Švedskoj. Naime, pisma koje je Komšić uputio kralju Kraljevine Švedske Karlu XVI Gustavu u kojima negoduje zbog dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu vraćena su, jer nisu bila na engleskom jeziku.

Ovu informaciju za “Glas Srpske” djelimično je potvrdio i sam Komšić, navodeći da nisu tačni navodi pojedinih medija da su pisma koja su upućena u Švedsku vraćena u Sarajevo.

- Nisu se vratila u Sarajevo, u ambasadi su u Stokholmu. Ministarstvo inostranih poslova BiH prevodi pisma, čestitke izdate i upućene drugim državnicima. To se tako radi. Ono, međutim, nije prevelo pisama, mada je to njihov posao. Može se naslutiti zašto to nisu uradili. Vjerovatno tamo ima ljubitelja Handkea. Ali, nije problem, prevešćemo ih mi i ponovo poslati - poručio je Komšić.

Sagovornici “Glasa” dobro upućeni u ovu problematiku tvrde da je Komšić prethodnih dana pokazao da se uopšte ne razumije u diplomatiju i da komunikaciju sa ozbiljnim državama i njihovim liderima shvata kao susret sa “rajom na Baščaršiji”.

Bivši bh. diplomata Draško Aćimović ističe da se radi o potezima koji će dodatno produbiti političku krizu u BiH.

- Ako je neko pisao u ime Predsjedništva, trebalo je da zatraži saglasnost i ostale dvojice članova. Ustav i zakoni se moraju poštovati i svako mora da shvati da ne može, a pogotovo ne kada se nalazi na tako visokoj i odgovornoj poziciji, iznositi lične stavove na taj način - kaže Aćimović.

Njegovo mišljenje dijeli i Slobodan Šoja, bivši ambasador BiH u Francuskoj i Egiptu, koji ističe da se radi o privatnom pismu Željka Komšića, a ne državničkom dopisu.

- On je zloupotrijebio svoju funkciju i poslao privatno pismo švedskom kralju. Pošto je tako, neka ga on sam i prevodi, jer Ministarstvo inostranih poslova to radi samo u slučajevima zvanične diplomatske komunikacije - kaže Šoja.

S druge strane, u javnost su procurila dokumenta iz kojih se vidi da Maretina Mlinarević, koja je imenovana za ambasadorku u Pragu, nema visoku stručnu spremu, što je obavezno prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva inostranih poslova BiH.

Naime, Predsjedništvo je, na prijedlog hrvatskog člana Željka Komšića, Mlinarevićevu za ambasadorku imenovalo još u proljeće 2019, a agreman je dobila 30. avgusta.

Međutim, kada je u MIP BiH dostavila traženu dokumentaciju uočeno je da nema fakultetsku diplomu te je u oktobru obaviještena da je dostavi. Mlinarevićeva je, međutim, saopštila da je spriječena da priloži taj dokument “o čemu je ranijih godina pisala”. Još gore zvuči njen izgovor da je o tome obavijestila i Predsjedništvo BiH, što znači da je Komšić znao da ona još nema visoku stručnu spremu.

Skandal sa princezom

Komšić je i nedavnu posjetu švedske princeze i princa BiH iskoristio da se požali na dodjelu nagrade Handkeu. On je ovom prilikom zaboravio na manire pristojnog ponašanja, ali i činjenicu da princeza i princ nemaju nikakve veze sa imenovanjem dobitnika Nobelove nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana