Komisija za koncesije beskorisna

Vedrana Kulaga Simić
Komisija za koncesije beskorisna

SARAJEVO - Članovi Zajedničke komisije za koncesije trebalo bi da se naredne sedmice nađu za istim stolom i sagledaju stanje, prvenstveno u svojim redovima, nakon čega bi moglo biti jasnije da li će i uspjeti da ispune svoj zadatak, odnosno predlože rješenje u pokrenutom sporu u vezi sa izgradnjom hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Milomir Amović za “Glas Srpske” je potvrdio da, iako je bilo planirano, članovi nisu krajem prošle sedmice obišli lokaciju gradnje HE kod Foče zbog drugih obaveza, ali dogovoreno je da idućih dana održe sastanak te vide da li i šta mogu uraditi jer su i dalje iste opstrukcije na sceni.

- Nema pretjeranog optimizma jer je ponovo član pokrenuo tužbu kod Suda BiH zbog rješenja o imenovanju u komisiju. Tako da smo opet na neki način blokirani jer nemamo sedmog člana potrebnog za rad - istakao je Amović.

Na pitanje da li je to već sada nagovještaj da Zajednička komisija neće moći da donese odluku, imajući u vidu da im mandati ističu krajem juna, ističe kako je evidentno da je “gotovo nemoguće”.

- Uglavnom, sješćemo da vidimo šta možemo i da li šta možemo - kazao je Amović.

Kamen-temeljac za HE “Buk Bijela” položili su premijeri Srpske i Srbije u maju prošle godine nakon čega je uslijedio zahtjev koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi s tim projektom, tražeći da Ustavni sud BiH zabrani gradnju jer smatraju da koncesiju može dati samo BiH.

Sudije su naložile formiranje Zajedničke komisije, sastavljene od sedam članova Komisije za koncesije BiH i Republičke komisije, te dale rok od tri mjeseca da zauzmu stav. Situaciju je dodatno zakomplikovala činjenica da je Mensur Šehagić, član Komisije iz Srpske iz reda Bošnjaka pokrenuo postupak pred Sudom BiH negodujući zbog rješenja o imenovanju, a nije bio ni na sjednicama zbog bolesti, zbog čega nije bilo moguće donijeti odluku jer su, prema pravilima o radu, potrebni glasovi svih članova.

Ovo pitanje je krajem prošle godine ponovo došlo u ruke pravosuđa te su sudije u Ustavnom sudu uvažile zahtjev i dale Zajedničkoj komisiji još šest mjeseci za rješavanje spora, a Sud BiH je u međuvremenu riješio spor koji je pokrenuo Šehagić.

Posljednji stav sudija objelodanjen je u decembru 2021. kada su odgodili odlučivanje o privremenoj mjeri do januara ove godine, ali neko vrijeme nisu zasjedali, odnosno nije bilo plenarnih sjednica zbog pandemije jer na zasjedanju te vrste mora prisustvovati svih devet sudija - šest domaćih i troje stranaca. Prema informacijama sa zvaničnog sajta Ustavnog suda, plenarna sjednica održana je krajem marta, ali na dnevnom redu nije bilo predmeta koji se tiče spora u vezi sa izgradnjom HE “Buk Bijela”.

Ideja o izgradnji HE “Buk Bijela” postoji od polovine šezdesetih godina prošlog vijeka. Ipak, projekat stalno nailazi na prepreke i negodovanja, a od polaganja kamena-temeljca ne prestaju reakcije, prije svega Bošnjaka, a određenih nedoumica ima i u Crnoj Gori.

Stavovi

Stav srpskih zvaničnika jeste da je projekat važan ne samo za Srpsku i Srbiju, već za cijelu BiH te da zbog toga osim političkih ne vide nijedan drugi razlog za blokade, imajući u vidu da su određeni radovi na terenu u toku. S druge strane, oni koji su pokrenuli spor smatraju da samo BiH kao država ima pravo da zaključuje ovakve poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana