Komisija za finansije i budžet: Preuranjene izmjene zakona o platama i naknadama u institucijama

Srna
Komisija za finansije i budžet: Preuranjene izmjene zakona o platama i naknadama u institucijama

SARAJEVO - Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH nije podržala prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, dok je usvojen zaključak da Savjet ministara, prilikom donošenja budžeta institucija BiH za 2023. i eventualnog donošenja odluke o povećanju osnovice za obračun plata, u parlamentarnu proceduru uputi zakonske izmjene.

Nakon što je odbila prijedlog izmjena Zakona, Komisija je usvojila zaključak da se Savjet ministara obaveže da, prilikom donošenja budžeta institucija BiH za 2023. godinu, i eventualnog donošenja odluke o povećanju osnovice za obračun plata, istovremeno, u parlamentarnu proceduru uputi odgovarajuće izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojima bi se onemogućilo povećanje najviših plata imenovanih i izabranih zvaničnika.

Predlagač izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH poslanik Šerif Špago baveo je u obrazloženju da je Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH utvrđen nesrazmjeran odnos u koeficijentima i platama, od najniže do najviše plate.

Špago je dodao da ovaj zakonski prijedlog podnosi kako bi se uravnotežile plate budžetskim korisnicima. "Nisu potrebna dodatna sredstva za realizaciju ovih zakonskih izmjena", naveo je Špago.

Član Komisije poslanik Predrag Kožul rekao je tokom rasprave da je ovo zakonsko rješenje dobrog konteksta i dobrih namjera, ali da je preuranjeno jer još nije usvojen budžet institucija BiH za 2023. godinu. Komisija je danas usvojila izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, kao i izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2021. godinu.

Član Komisije poslanik Mira Pekić rekla je, tokom rasprave, da je u izvještaju vidljivo da su vršena restruktuiranja određenih budžetskih stavki u smislu da su sa kapitalnih troškova, određeni iznosi prebačeni na tekuće rashode.

Iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministra je pojašnjeno da je restruktuirano ukupno dva odsto sredstava i da je Ministarstvo donijelo 90 takvih odluka. Danas je podržan i nacrt budžeta Kancelarije za reviziju institucija BiH za 2023. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana