Narodna skupština sutra o kiseoniku i zakonu o lijekovima Srpske

GS
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o stanju u isporuci kiseonika javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, biće održana sutra u Banjaluci s početkom u 12 časova.

Uvodno izlaganje podnijeće ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić, prenosi RTRS.

Kolegijum NSRS je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog dnevnog reda:

Stanje o isporuci kiseonika Javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj

a) Informacija o problemima isporuke kiseonika odgovarajuće kvalitete i koncentracije propisane za lijek javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj za vrijeme vanredne situacije izazvane virusom koron

b) Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, po hitnom postupku.

-Sjednica će trajati do okončanja rasprave, poslije čega će uslijediti izjašnjavanje narodnih poslanika - saopšteno je iz Narodne skupštine.

Prije nekoliko dana je najavljeno da bi Republika Srpska dana trebalo da dobije novi zakon koji će regulisati snabdijevanje kiseonikom zdravstvenog sektora, čime se više ne bi dozvolilo da se, kako poručuju upućeni, ponovo nađe u sadašnjoj situaciji, odnosno da nema količina koliko je potrebno.

Premijer Radovan Višković je, nakon sastanka republičkih zvaničnika sa direktorima bolnica u Srpskoj, najavio da će Vlada pripremiti potrebna akta i tražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine e i usvojiti potrebna dokumenta da bi zdravstvene ustanove imale uredno snabdijevanje medicinskim kiseonikom. Ponovio je da je kiseonik koji se danas koristi u zdravstvenom sektoru isti kao što se upotrebljavao i prije ratnih dešavanja na prostoru BiH i poslije, te prije godinu, dvije ili prije pet.

Višković je poručio da ne mogu dopustiti da bilo ko u Republici Srpskoj izgubi život jer na tržištu nema dovoljnih količina kiseonika koji se naziva medicinski, naglasivši da će uraditi sve da obezbijede dovoljne količine kiseonika za potrebe zdravstva Republike Srpske.

Plan je da Narodna skupština Srpske usvoji leks specijalis koji će regulisati pitanje snabdijevanja bolnica, o čemu, kako je poručeno, ima saglasnosti. Sagovornik “Glasa Srpske” ranije je pojasnio da Srpska ima pravo da reguliše ovu oblast jer to nikada nije do kraja, na pravi način, završeno na nivou BiH, te se i došlo u situaciju u koju se došlo.

Zakonom će se u Srpskoj regulisati materija do detalja - od boca do sertifikata.

 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana