Kojić: Sistem kažnjavanja u pravosuđu BiH dokaz da su zločini nad Srbima dozvoljeni

Srna
Kojić: Sistem kažnjavanja u pravosuđu BiH dokaz da su zločini nad Srbima dozvoljeni

BANjALUKA - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da se sistemom kažnjavanja u pravosuđu BiH stvara atmosfera kod bošnjačkog naroda da je dozvoljeno činiti zločine nad Srbima.

"Kada je riječ o zločinima nad Srbima od početka rada Suda BiH izricane su ili oslobađajuće presude ili se izriču ispod zakonskog minimuma, a s druge strane kada su optuženi Srbi onda imamo maksimalne kazne, što nije dobro", rekao je Kojić za ATV.

On je dodao da ogroman broj zločina nad Srbima nije dobio sudski epilog.

"Ako ne kaznite adekvatno zločin i ne uspostavite sudsku praksu jednaku za sve onda dolazimo do takve situacije gdje od 2003. godine, kada je formiran Sud BiH, stvorena atmosfera u FBiH da je zbog nekažnjavanja dozvoljeno činiti zločine nad Srbima. U tom smislu ne treba da nas čudi izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da su Srbi loš narod, gdje upravo takva njegova izjava može i podstiče Bošnjake na činjenje novih zločina nad Srbima", naveo je Kojić.

Kojić je rekao i da u Srpskoj nisu zadovoljni izrečenom kaznom zatvora komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu od 10 godina posebno imajući u vidu težinu samog krivičnog djela i način na koji su počinjena.

"Na Vozući su odsijecane srpske glave na najbrutalniji način i činjeni su možda i najbrutalniji zločini u cijeloj BiH. I onda imate to sudsko vijeće koje je izreklo kaznu zatvora od 10 godina, a ako bi se pridržavali svih standarda koje su primjenjivali kada je riječ o Srbima tu bi maksimalna kazna trebalo da bude 20 godina", rekao je Kojić i dodao da je to prvostepena presuda i da očekuje od Tužilaštva da uloži prigovor na visinu kazne Mahmuljinu.

Govoreći o revidiranoj strategiji za procesuiranje ratnih zločina, Kojić je istakao da se očekuje da će već oko 200 predmeta biti prebačeno na entitete koji imaju dovoljne kapacitete da, kada je riječ i o slučaju Sakiba Mahmuljina, i nižerangirana lica mogla biti procesuirana.

Što se tiče regionalne saradnje, Kojić je naveo da je problem što Hrvatska ne želi da se bavi zločinima koje su počinili njeni državljani na teritoriji Republike Srpske i BiH i da ih procesuira.

On je pomenuo zločin u Bravnicama, gdje je jasno utvrđena odgovornost Damira Krstičevića, ali je istakao da hrvatsko pravosuđe uprkos svim dokazima ne želi da preduzme nijednu radnju.

Kojić je rekao da će projektom "Atlas zločina" Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica biti dokumentovanoi svi zločini nad srpskim narodom jer pravosuđe BiH time ne želi da se bavi.

"Istoriju nam ne mogu pisati presude i moramo da ostavimo trag da istoričari sutra mogu pisati istoriju onakvu kakva je bila", naglasio je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana