Kojić: Oslobađajuća presuda Fazloviću- još jedan zločin nad Srbima

Srna
Kojić: Oslobađajuća presuda Fazloviću- još jedan zločin nad Srbima

BANjALUKA- Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da prvostepena oslobađajuća presuda Suda BiH Hazimu Fazloviću predstavlja još jedan zločin nad srpskim narodom, prije svega nad porodicama ubijenih pripadnika Vojske Republike Srpske koje su očekivale pravdu.

Kojić je rekao Srni da Sud BiH u kontinuitetu provodi politike Bošnjaka i da za taj sud poznate činjenice o brutalnom zločinu nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske nisu bile dovoljne da Hazima Fazlovića osudi na zatvorsku kaznu.

“To je neprihvatljivo. Ako niste spremni da procesuirate zločin i kaznite zločinca, onda na takav način šaljete poruku porodicama da ste spremni da dozvolite činjenje zločina i to je posebna trauma za porodice ubijenih srpskih vojnika”, rekao je Kojić.

On je naglasio da sve presude koje donosi ova pravosudna institucija nisu istine i ukazao da takva praksa rada Suda BiH ne može da opstane.

“Republički centar početkom iduće godine radiće na pripremi Atlasa stradanja Srba 1993. i 1994. godine, u kojem će biti evidentiran zločin nad srpskim vojnicima u Boderištu kod Brčkog 1993. godine, kada to ne žele da urade pravosudne institucije BiH”, poručio je Kojić.

Sud BiH prvostepenom presudom juče je oslobodio Hazima Fazlovića krivice po optužnici za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske 1993. godine kod Brčkog.

Optužnica je teretila Fazlovića da u svojstvu komandanta Trećeg bataljona 108. brigade takozvane Armije BiH nije kaznio podređene nakon ubistva i mučenja 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske 8. marta 1993. godine u selu Boderište kod Brčkog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana