Ko će na koga u trci za NSRS: U Krajini “tuča” lidera, u Posavini odbornika

Vedrana Kulaga Simić
Ko će na koga u trci za NSRS: U Krajini “tuča” lidera, u Posavini odbornika

BANjALUKA - Političke stranke u Republici Srpskoj su prve pozicije na kandidatskim listama za Narodnu skupštinu dale provjerenim kadrovima na republičkom i lokalnom, odnosno na nivou BiH, a zanimljive izborne bitke biće vođene od Novog Grada do Trebinja.

Republika Srpska je podijeljena na devet izbornih jedinica u kojima će 2. oktobra birači, između gotovo 1.500 kandidata, izabrati 83 narodna poslanika.

U prvoj izbornoj jedinici, koja obuhvata Krupu na Uni, Novi Grad, Kozarsku Dubicu, Prijedor, Oštru Luku i Kostajnicu, dominiraju ministri, odnosno ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić koja je na čelu liste DEMOS-a te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović koji predvodi SP, a među nosiocima kandidatskih lista je i lider NPS-a Darko Banjac, dok su visoko na listi SNSD-a načelnici Novog Grada i Kostajnice Miroslav Drljača i Nikola Janjetović.

U drugoj izbornoj jedinici, u kojoj su Gradiška, Laktaši, Srbac i Prnjavor, su dobrim dijelom u novoj bici za glasove narodni poslanici iz regije, a listu SNSD-a predvodi gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić, dok je iza njega i prvi čovjek Prnjavora Darko Tomaš.

U “trici” gdje su, uz Banjaluku, Drinić, Čelinac, Istočni Drvar, Ribnik, Mrkonjić Grad, Jezero, Kneževo, Kotor Varoš, Šipovo i Kupres (RS), prva mjesta na listama su mahom zauzeli lideri ili funkcioneri iz samog vrha stranaka. Listu DEMOS-a predvodi lider Nedeljko Čubrilović, Ujedinjene Srpske predsjednik partije Nenad Stevandić, tu je i Goran Selak kao lider SPS-a i Milan Radović koji je zamjenik predsjednika SDS-a. Liste SNSD-a i PDP-a predvode predsjednici banjalučkih odbora stranaka Vlado Đajić i Draško Stanivuković.

Četvrti izborni dio Srpske čine Derventa, Brod, Vukosavlje i Modriča, a zanimljivo je da su gotovo svi nosioci lista parlamentarnih partija već na pozicijama odbornika u Derventi. Miodrag Tešendić je na čelu liste Ujedinjene Srpske, Pero Đurić je prvi među SDS-ovcima, Dejan Pjeranović je prvi na spisku DNS-a, Sanja Dimitrić predvodi kolege iz PDP-a u ovoj izbornoj jedinici, a SP Slaven Gojković. Na čelu kandidatske liste SNSD-a je narodni poslanik i šef derventskog odbora stranke Igor Žunić.

Doboj, Petrovo, Teslić i Stanari su u petoj jedinici, a nosioci su, između ostalih, poslanici Aleksandar Subotić (SNSD) i Srđan Todorović (SP), predsjednici dobojskog PDP-a Olivera Nedić te teslićkog SDS-a Milan  Kasapović te DNS-ovac Slaven Dujaković i Dragutin Škrebić iz SPS-a.

Semberija čini šestu izbornu jedinicu. Uz Bijeljinu, u toj izbornoj regiji su Šamac, Donji Žabar, Pelagićevo, Lopare, Ugljevik i Brčko distrikt u onim slučajevima gdje su birači koji su registrovani za glasanje u Srpskoj.

Listu SP-a predvodi lider Petar Đokić, SNSD-a Vojin Mitrović koji je ministar komunikacija i transporta BiH, SDS-a gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, PDP-a Slaviša Marković, DEMOS-a Milan Dakić. Prvi na listi NPS-a je Diko Cvjetinović, a Ujedinjene Srpske Milan Trninić.

U sedmoj izbornoj jedinici su Osmaci, Zvornik, Šekovići, te Vlasenica, Bratunac, Srebrenica i Milići. Osim gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića, koji je prvi na listi SNSD-a, ostali su te pozicije dali poslanicima. Tu su Spomenka Stevanović (DEMOS), Kostadin Vasić (US), Dragan Galić (NPS), Dragomir Vasić (SDS), Savo Vulić (SPS), a u trci je i potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić koji je na čelu liste Pokreta za državu.

U regiji osam, koja obuhvata Sokolac, Han Pijesak, Istočnu Ilidžu, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo (RS), Pale i Rogaticu, partije su odlučile da prva mjesta zauzmu ključni ljudi na lokalnom nivou. To su, između ostalih, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić (SNSD) i načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović (SDS).  Posljednju, devetu izbornu jedinicu u RS čine Višegrad, Istočni Mostar, Nevesinje, Kalinovik, Gacko, Foča (RS), Novo Goražde, Čajniče, Rudo kao i Berkovići, Ljubinje, Bileća i Trebinje. Prva mjesta na listama ključnih političkih partija zauzeli su aktuelni i bivši narodni poslanici. Pokret za pravdu i red predvodi Nebojša Vukanović, DEMOS Spomenko Stojanović, SNSD Luka Petrović, SDS Vukota Govedarica, SPS Maksim Skoko, a PDP Ljubiša Krunić. 

Sociolog i politički analitičar Drago Vuković ranije je istakao da i ovaj izborni ciklus, između ostalog, potvrđuje svojevrsni fenomen krize političkog personaliteta te da je jasno da nema promjena u kadrovskoj politici.

Partije

Podaci ukazuju da čak 31 politička partija i koalicija želi da ima svoje predstavnike u budućem sazivu zakonodavne vlasti u Srpskoj. Na listama koje je ovjerila Centralna izborna komisija (CIK) BiH je 1.439 kandidata, a to znači da za jednu stolicu, u prosjeku, ima 17 kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana