Ključni zadatak brže rješavanje predmeta

V. K.
Ključni zadatak brže rješavanje predmeta

Sarajevo - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH usvojio je Nacrt srednjoročnog plana rada od 2019. do 2021. godine, a jedan od ključnih ciljeva je skraćivanje vremena za rješavanje predmeta u sudovima.

Poboljšanje obrazovne strukture zaposlenih i njihov stručni razvoj, usmjeravanje i razvijanje mjera koje zaposlene podstiču na napredovanje u karijeri samo su neke od mjera koje, kako je navedeno u nacrtu plana, mogu obezbijediti veću djelotvornost i kvalitet radnog učinka.

U dokumentu je naglašeno da će u narednom periodu raditi na jačanju efikasnosti, transparentnosti i kvaliteta rada sudova i tužilaštava, te mehanizama odgovornosti.

Nadležni su nabrojali dobre i loše strane sadašnje organizacije te institucije, kao i prilika u kojima rade, a na osnovu rezultata sprovedene analize.

Na listi loših stvari koje im opterećuju rad, između ostalih, našle su se nedovoljna kadrovska popunjenost Sekretarijata i Kancelarije disciplinskog tužioca i nepostojanje programa stručnog usavršavanja.

Na drugoj strani, pohvaljeno je što imaju motivisan i stručan kadar te što je obezbijeđeno stabilno finansiranje iz više izvora i kvalitetni materijalno-tehnički uslovi rada. Iz VSTS-a su ukazali da ih pritišću brojni problemi koji su posljedica činjenice da u BiH nema političkog konsenzusa o statusu i nadležnosti tog savjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana