Kineski turisti iz Vuhana stižu u Neum

A. J. R.
Kineski turisti iz Vuhana stižu u Neum

NEUM - Grupa od 29 kineskih turista, od kojih je 18 iz Vuhana odakle je potekao koronavirus, danas bi trebali stići u Neum, piše portal Kliks.

Sarajevski portal navodi da im je u Graničnoj policiji BiH potvrđeno da će svi putnici iz Kine, koji su prethodno posjetili Dubrovnik, prenoćiti u tom gradu na Jadranu.

Turisti su prethodno u Hrvatskoj posjetili Plitivička jezera, pa su se, kako je objavio portal Indeks, uputili za Dubrovnik i na tom putu već su jednom prešli granični prelaz na granici sa BiH, tačnije kod Kleka, pa su prošli i kroz Neum prema svojoj destinaciji.

Po povratku iz Dubrovnika opet će preći granični prelaz na granici Hrvatske i BiH i odsjesti u Neumu.

Hrvatski portal Indeks objavio je fotografije autobusa na granici kod Neuma. Na fotografijama se može vidjeti da je autobus detaljno pregledan.

Pregledavali su ga ljudi u specijalnim odijelima, a za to vrijeme su turisti bili u autobusu.

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman kazao je da su na granični prijelaz u Neumu stigli službenici Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji će zajedno sa pripadnicima Granične policije u skladu sa zakonom obaviti sve potrebne mjere na kontroli ovih turista. Naveo je da nema nikakvog razloga za paniku istakavši da ne zna gdje će se Kinezi dalje uputiti.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za portal 24sata.hr je izjavio da će se ovi turisti uputiti prema Sarajevu.

- Nema aposlutno nikakvog razloga za paniku. U Hrvatsku su ušli zdravi i nije bilo razloga da ih zadržimo ovdje. Drže se uputstava koja su dobili, njihov je vozač upoznat sa situacijom i sve je u redu - kazao je Capak dodavši da su kineski turisti u Hrvatskoj proveli samo jednu noć.

Da li kineski turisti stižu u Sarajevo, "Glas Srpske" nije uspio saznati.

U Institutu za javno zdravstvo RS i Turističkoj organizaciji RS ranije su danas istakli su da nemaju informaciju o dolasku kineskih turista u BiH, odnosno na područje Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana