Kina donira Srpskoj 5.000 RT-PCR kompleta

Srna
Kina donira Srpskoj 5.000 RT-PCR kompleta

BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković potpisali su sporazum o donaciji 5.000 kompleta RT-PCR testova sa predstavnicima kineske kompanije "BGI bajotehnolodži" iz Vuhana i Fondacije "Mamut" iz Šendžena.


U ime donatora sporazum su na onlajn ceremoniji potpisali potpredsjednik BGI grupacije Li Ning i generalni sekretar Fondacije "Mamut" Vang Kaj.

Šeranić je zahvalio donatorima za ovu podršku u borbi protiv virusa korona, te istakao da Republika Srpska cijeni dosadašnju pomoć Kine i njenog naroda u suočavanju sa pandemijom virusa korona, koja je globalni izazov, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

On je dodao da se nada budućoj saradnji u oblasti istraživanja sa BGI grupacijom, te podsjetio da Ministarstvo već ima dobru saradnju i sa drugim kineskim kompanijama sa kojima se radi na nekim od najznačajnijih projekata u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj.

U ime srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, tokom ceremonije potpisivanja sporazuma o donaciji, obratila se Nina Sajić koja je istakla da ova donacija predstavlja još jedan dokaz da solidarnost nije samo slogan nego je duboko ukorijenjena u kineskom društvu.

Ona je iskazala zahvalnost BGI kompaniji i Fondaciji "Mamut", te podsjetila da je Kina bila među prvim zemljama koja je pružila pomoć Republici Srpskoj na početku izbijanja pandemije.

Zeljković je istakao da Institut svakodnevno koristi RT-PCR testove u svom radu, te da je ova donacija značajna pomoć, te naglasio da je ova vrsta testova iz Kine već uspješno korištena u otkrivanju virusa korona u Republici Srpskoj.

Donacija je namijenjena Republici Srpskoj kao podrška borbi protiv pandemije kovida 19 da bi se unaprijedilo otkrivanje virusa korona, a predviđeno je da ova značajna donacija bude isporučena Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske kao krajnjem korisniku.

Onlajn ceremoniji prisustvovali su i izvršni direktor BGI grupacije Jin Je, savjetnik u Ambasadi Kine u BiH Sje Ju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana