Kesić: SAD i EU da prihvate da politika nemijenjanja granica ne opstaje

Srna
Kesić: SAD i EU da prihvate da politika nemijenjanja granica ne opstaje

VAŠINGTON - Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić smatra da otvaranje tajnih arhiva bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona u kojima se pominje opcija mirnog odvajanja Republike Srpske od BiH i dijeljenje Kosmeta na zone pokazuje da dolazi do momenta kada će i SAD i EU morati da prihvate da njihova politika nemijenjanja granica ne može da opstane.

- Ni ranije, a ni sada nisu mogli da ih garantuju. EU i SAD su uvijek isticale pitanje srpskog nacionalizma, dok su svojim pristupom sve druge nacionalizme jačali. To je bila kočnica za eksperimente kakvi su BiH i pokušaj stvaranja nezavisnog Kosova - rekao je Kesić za "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, uspjeha neće biti, ako se ne napusti ideja jakih centralnih država, a jedina šansa je visoki nivo decentralizacije.

Kada je riječ o Kosmetu, Kesić je ukazao da je zajedničkom akcijom dijelova prethodnih administracija SAD i zvaničnika EU odlučeno da se sabotiraju pregovori o Kosovu i Metohiji, jer se igra na sve ili ništa u slučaju Donalda Trampa.

- Albanci novim potezima djeluju kao da ih je neko iz Vašingtona savjetovao da odugovlače u nadi da bi ih (potencijalni kandidat Demokratske stranke za predsednika SAD) Džozef Bajden ojačao i dao novu ponudu. Sve je to u kontekstu američkih izbora - rekao je Kesić.

Kesić je naglasio da se Trampova administracija imenovanjem Ričarda Grenela za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine ponovo uključila na dešavanja na Balkanu, jer Grenel uživa povjerenje Trampa čime stiče i autoritet, ali je u sukobu sa Berlinom i njemačkim kancelarom Angelom Merkel još od kada je bio ambasador SAD u Berlinu.

- To najavljuje da SAD ne računaju previše na EU, ali ni na Prištinu. Grenel je stekao povjerenje srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, jer se uvjerio da je on iskreno za kompromis - dodao je Kesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana