Kecmanović: Inckova odluka je dolivanje ulja na vatru

Srna
Kecmanović: Inckova odluka je dolivanje ulja na vatru

BEOGRAD - Politikolog Nenad Kecmanović ocijenio je da odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o zabrani i kažnjavanju “negiranja genocida i veličanje ratnih zločinaca” predstavlja dolivanje ulja na vatru u BiH.

Kecmanović je istakao da će se dobiti suprotno od onoga što se htjelo, a htjelo se da se stvari smire, urede, poprave, a ovo je ulje na vatru.

On smatra da Inckova odluka može da bude novi povod za sukobe.

“Biće novi povod za sukobe tim prije što je čitava stvar oko visokog predstavnika problematizovana na najvišem međunarodnom nivou. U krajnjoj liniji to može da dovede i do globalne geopolitičke konfrontacije povodom BiH, a da ovo bude detonator takvog jednog sukoba”, rekao je Kecmanović večeras za RTS.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, ali i kojom se izražava nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana