Karadžićeva odbrana podnijela najavu žalbe

Srna
Karadžićeva odbrana podnijela najavu žalbe

Beograd - Odbrana bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića podnijela je Haškom tribunalu najavu žalbe na presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora, nakon čega očekuje da joj se da rok za podnošenje glavne žalbe kojom će se tražiti oslobađanje, rekao je Srni član tima odbrane beogradski advokat Goran Petronijević.

"Podnesena je najava žalbe. To je prva faza žalbenog postupka u kojem odbrana najavljuje sudu na koje tačke presude i po kojim osnovama će se žaliti", rekao je Petronijević.


On je ocijenio da je to važna faza postupka nakon presude, u kojoj odbrana treba da sumira sve one stvari na kojima će insistirati u glavnoj žalbi.

"Žalba još nije podnesena, jer odbrani još nije određen rok za žalbu", istakao je Petronijević, podsjetivši da je zakonski rok za glavnu žalbu najmanje 75 dana.

Petronijević je naveo da sudsko vijeće sada treba da odredi rok od današnjeg dana za podnošenje glavne žalbe.

On je dodao da je zakonski rok za podnošenje glavne žalbe 75 dana, ali da je to jako kratko, imajući u vidu složenost predmeta, pa će odbrana tražiti mnogo više vremena.

Petronijeć kaže da odbrana očekuje da će joj sud dati dati mnogo vremena da može da napiše žalbu na presudu koja ima više od 2.600 strana.

"Žalićemo se na sve osuđujuće tačke. Zato nam i treba tako mnogo vremena. Tražićemo oslobađajući presudu, to je cilj, u krajnjem slučaju ukidanje presude", rekao je Petronijević.

On je podsjetio da je rok od 30 dana za najavu žalbe zbog izuzetne složenosti ovog predmeta i ogromne presude na skoro 2.600 strana, bio produžen od 22. marta do 22. jula.

Kako je javio AFP, Karadžić je u svom podnesku optužio sudije da su ga "izložili političkom suđenju.

"Karadžić je bio izložen političkom suđenju koje je napravljeno da bi se potvrdila demonizacija njega i srpskog naroda u BiH", naveo je u saopštenju Karadžićev advokat Piter Robinson.

Haški tribunal je 24. marta osudio Karadžića na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca i ratne zločine u sedam opština BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana