Kapetan Dragan slobodan od 28. marta

Srna
Foto: Photo credit ©Richard Schneider

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta uputio je pismo Draganu Vasiljkoviću poznatom kao Kapetan Dragan, iskazavši zadovoljstvo što će on u subotu, 28. marta, nakon 14 godina progona i nepravednog boravka u zatvorima u Australiji i Hrvatskoj, ponovo biti slobodan čovjek.



Linta je u pismu Vasiljkoviću konstatovao da je ključni razlog njegovog dugogodišnjeg robijanja činjenica da je tokom rata na području današnje Hrvatske aktivno učestvovao u odbrani prava i slobode krajiških Srba i da se sa svojim saborcima časno, pošteno i ponosno borio protiv ustaškog režima Franje Tuđmana.

"Zbog toga ste ušli u istoriju srpskog naroda kao istinski patriota i stvarni heroj bez mrlje u svom vojnom djelovanju. Svi, koji su vas poznavali tokom rata, dobro znaju da ste poštovali Ženevske konvencije i ratno pravo, kao i da ste posebno vodili računa da se prema zarobljenicima postupa na dostojan način u skladu sa srpskom vojničkom tradicijom", neveo je Linta.

On je posebno istakao da je Vasiljković pokazao ogromnu volju i upornost da u sudskom postupku u Hrvatskoj dokaže istinu o svom ratnom putu i svoju nevinost jer je zaista nevin, saopšteno je iz Saveta Srba u regionu.

"Nažalost, niste uspjeli u tome isključivo zbog činjenice jer hrvatsko pravosuđe nije profesionalno i nezavisno. U pitanju je etnički motivisano pravosuđe koje ima zadatak da opravda besmislenu i brutalnu laž da su Srbija, JNA i krajiški Srbi, tobože, bili agresori i zločinačka strana, a Hrvati, tobože, žrtve koji su vodili oslobodilački rat", rekao je Linta.

Linta je naglasio da brojne činjenice nedvosmisleno pokazuju da je glavni krivac za rat bio ustaški režim Tuđmana čiji je cilj bio ubijanje i masovno protjerivanje krajiških Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta i stvaranje etnički čiste hrvatske države.

"Svakom razumnom čovjeku je jasno da ste osuđeni u klasičnom montiranom političkom procesu na osnovu lažnih dokaza samo zato jer ste bili jedan od simbola otpora krajiških Srba hrvatskim zločinačkim paravojnim formacijama", rekao je Linta.

On je naglasio da Vasiljkoviću u montiranom sudskom procesu nisu dokazali nijednu tačku iz optužnice, te da je Kapetan Dragan jedini zatvorenik u Hrvatskoj koji je ostao u zatvoru do posljednjeg dana, i to u nezakonitoj izolaciji.

"Tragična je činjenica da u hrvatskim zatvorima i dalje trune veliki broj časnih srpskih patriota samo zato što su Srbi. Bila mi je čast što sam posjetio vas i generala Borislava Đukića u splitskom zatvoru Bilice marta 2016. godine", naveo je Linta u pismu Vasiljkoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana