Kalninić: Osnivanje skupštine je smislen odgovor na ignorisanje srpskog naroda u BiH

Srna
Kalninić: Osnivanje skupštine je smislen odgovor na ignorisanje srpskog naroda u BiH

PALE - Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić istakao je da je odluka o osnivanju Skupštine srpskog narodaa u BiH, koja je donesena na današnji dan 1991. godine, bila mudra, hrabra, legalna, legitimna i dalekosežna odluka, te jedini smislen odgovor na kontinuirano ignorisanje interesa srpskog naroda u BiH.

“Devedesetih godina prošlog vijeka, nakon pada Komunističke partije, uveliko je trajalo rasturanje Jugoslavije, velike države u kojoj su svi Srbi bili na okupu. U tim godinama naš narod je 'istjeran' iz ustava nekoliko republika, a u Skupštini SR BiH preglasavani su u pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa”, podsjetio je Kalinić u izjavi za Srnu.

Da bi sačuvali svoje legalno i legitimno pravo “na ostvarivanje ravnopravnosti sa drugim narodima u BiH i zaštitili interese srpskog naroda u Skupštini BiH ili izvan nje”, istakao je Kalinić, srpski poslanici u tadašnjem parlamentu BiH odlučili su da 24.oktobra 1991. osnuju Skupštinu srpskog naroda u BiH.

“Ta skupština stvorila je čvrste temelje za proglašenje Republike Srpske, donošenje Ustava i formiranje svih važnih institucija. Sve to desilo se prije nego što je, ne našom krivicom, upaljen požar tragičnog sukoba u BiH. I tada se moralo braniti ono što smo uspostavili i u tome su naši borci, odnosno pripadnici Vojska Republike Srpske dali nesporan doprinos”, naveo je Kalinić, prvi predsjednik Narodne skupštine Srpske nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je ocijenio da je iz današnje perspektive veoma važna još jedna činjenica, a to je da se jedan od prelomnih trenutaka desio kada su u Skupštinu srpskog naroda, pod isti krov sa svojim narodom, pored tadašnjih poslanika državotvornog SDS-a ušli poslanici reformista.

Kalinić je istakao da su se, zahvaljujući političkoj vještini pokojnog Momčila Krajišnika, u skupštinskim klupama našli i reformisti među kojima su pored njega bili i Milorad Dodik, Momčilo Mićić i Nikola Perić.

“Kasnije je prelazak još šest poslanika drugih partija koji su tada pripadali takozvanoj građanskoj provenijenciji doprinio da se razbiju mnoge iluzije sarajevskih i drugih neodlučnih 'građanskih' Srba, osim, naravno, Bogića Bogićevića, Mire Lazovića, Mirka Pejanovića i sličnih. Ovakav potez i te kako je učvrstio temelje srpskog jedinstva i najvećim dijelom ostao konstanta u mnogim teškim ratnim i poratnim godinama. Kamo sreće da je tako i u ovim turbulentnim vremenima”, naglasio je Kalinić.

Na pitanje kako gleda danas na parlament Srpske i njen rad, on je ocijenio da Narodnu skupštinu i danas oslikava dinamičan politički život Srpske.

“Siguran sam da Skupština može, a i mora da bude gnijezdo demokratije, ozbiljnih političkih rasprava i najveći test našeg jedinstva o vitalnim pitanjima i nacionalnim interesima”, rekao je Kalinić.

On je naglasio da se srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik snažno oslanja na Narodnu skupštinu u principijelnoj zaštiti vitalnog nacionalnog interesa i to čini s razlogom i češće nego mnogi njegovi prethodnici.

Nažalost, dodao je Kalinić, svjedoci smo da i 25 godina nakon rata pojedine stranke na vlasti u BiH razdire posttraumatski ratni sindrom, neprekidni žal za unitarnom građanskom državom u kojoj bi većinski narod trebalo da bude kapa za druga dva naroda, što je nemoguće.

“Zato kada se mi iz Srpske pozivamo na rehabilitaciju izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma neka niko ne pomisli da je to floskula. To je suština, jer je samo tako moguće da sadašnja BiH opstane i prosperitetno se razvija ili da nezadrživo nastavi klizi ka svojoj disoluciji”, zaključio je Kalinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana