Kalinić: Švarc-Šiling je propustio priliku da učini nešto dobro za BiH

G.S.
Kalinić: Švarc-Šiling je propustio priliku da učini nešto dobro za BiH

Kristijan Švarc-Šiling propustio je svoju priliku da uradi nešto dobro za BiH. Zagovarao je ideju revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma i centralizacije BiH, na štetu Republike Srpske i u korist samo jednog naroda.

Tako je nekadašnjem Visokom predstavniku u BiH, koji smatra da nema rješenja na Balkanu bez uplitanja SAD-a, odgovrio savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, i nekadašnji predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Dragan Kalinić. Švarc-Šiling smatra da bi Evropa i Sjedinjene Američke Države trebalo više da se uključe u procese na Zapadnom Balkanu. Koji je pravi razlog svega što govori nekadašnji visoki predstavnik znaće se onda kada se završe izbori u Americi, kaže Kalinić za ATV.

"Mi nikada nismo potcjenjivali značaj SAD i Evrope u rješavanju konflikta na Balkanu kao i u stvaranju DMS. Ali paradoksalno je da su nakon Dejtona i jedni i drugi mirno gledali, pa i podsticali praksu visokih predstavnika da na silu revidiraju originalno slovo ovog Sporazuma. I to u korist samo jedne strane u BiH. Iznad svega bi bilo najbolje da se BiH prepusti svojim legalnim i legitimnim političkim akterima, da se ukine parazitski OHR i da se donesu neke konačne, trajne odluke", rekao je Dragan Kalinić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Kako sudi "ruka pravde" OHR-a, zajedno sa desetinama funkcionera u Republici Srpskoj osjetio je i Kalinić, koji je smijenjen za vrijeme mandata Pedija Ešdauna. Tada je desketkovano republičko rukovodstvo, a brojne nadležnosti prenesene su na zajednički nivo. U takvoj državi, kaže srpski član Predsjedništva BiH, niko nije zadovoljan. 

"Međunarodna zajednica predvođena tim kriminalcima Visokim predstavnicima je još nezadovoljnija jer nije uspjela da realizuje svoje plnove koji idu za tim da se uništi Republika Srpska, smanji njena snaga, da se identitet naroda oslabi i mnogo čega drugog što su radili. Tako da niko ovdje ničim nije zadovoljan. I tu nekako traljavo se provlači, živi", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Švarc-Šiling i nakon skoro 15 godina od svog angažmana u BiH, komentariše političke prilike, ali i ratna dešavanja, pa je tako vojno-policijsku akciju hrvatske vojske u kojoj je prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, ubijeno 1.856, a protjerano 250 hiljada Srba, nazvao jednim od najvažnijih momenata u bivšoj Jugoslaviji.  

"Hrvatska vojna ofanziva "Oluja", koja je uslijedila nakon toga (4. - 8. avgusta 1995.) donijela je vojnu prekretnicu i bila je jedan od najvažnijih momenata rata u bivšoj Jugoslaviji. Hrvatska vojska je u njoj oslobodila dijelove Hrvatske koje su bili okupirali Srbi, bosanska je oslobodila područja na zapadu Bosne. "Oluja" je okončala rat između dvije bivše jugoslavenske republike, a ne NATO", rekao je Kristijan Švarc-Šiling, visoki predstavnik u BiH od 2006. do 2007. godine. 

Kristijan Švarc-Šiling tokom svog mandata, više puta iskoristio je bonska ovlašćenja. Nedavno je izjavio da je imao namjeru da smijeni Milorada Dodika sa mjesta predsjednika Vlade Republike Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana