Kalinić: Donošenje Ustava Srpske je kruna državotvornog procesa

Srna
Kalinić: Donošenje Ustava Srpske je kruna državotvornog procesa

ISTOČNO SARAJEVO - Poslanik prve Skupštine srpskog naroda u BiH Dragan Kalinić izjavio je da je donošenje Ustava Republike Srpske 28. februara 1992. bila kruna državotvornog procesa koji je pokrenuo srpski narod u BiH da bi odbranio svoje pravo na slobodu i ravnopravnost sa drugim narodima.

“Donošenju prvog Ustava prethodilo je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH i proglašenje Republike Srpske. Taj istorijski proces su vodile političke partije (ne samo SDS, već i dio reformista i drugi) i narodni poslanici izabrani na priznatim prvim višestranačkim izborima u BiH početkom 90-ih. To nisu bili 'ljudi sa ulice ili neka šumska gerila', nego legalni predstavnici srpskog naroda”, podsjetio je Kalinić.

On je naglasio da se sve to dešavalo uoči 1. marta 1992. kada je tzv. građanskim referendumom, sporne validnosti, oduzeto pravo Srbima u BiH da izaberu nastavak života u ostatku Jugoslavije.

“Bilo je to i pred početak tragičnog ratnog sukoba koji nisu Srbi izazvali, kao i nekoliko godina prije Dejtonskog mirovnog sporazuma u koji je Republika Srpska prenijela dio svog suvereniteta novoj dejtonskoj BiH”, rekao je Kalinić, bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da su Ustav Srpske napisali najveći pravni autoriteti tog vremena, a sadržavao je sve bitne, najbolje tekovine evropskih ustavnih normi i visoko je ocijenjen od relevantnih pravnih institucija Evrope.

“Ovaj ustav je bio kvalitetna osnova za buduće uspostavljanje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti na svim nivoima u Srpskoj. Bez ovoga ustava Srpska bi bila prazna pravna ljuštura i politička improvizacija kratkog daha ali, na našu sreću, traje gotovo 30 godina i, bude li naše sloge i pameti, trajaće još dugo”, naglasio je Kalinić.

On je podsjetio da je u godinama nakon rata u kontinuitetu dolazilo do promjena koje su devastirale brojne ustavne odredbe, a tome je posebno doprinio intervencionizam visokih predstavnika ali i srpska naivnost i nesnalaženje.

“I danas su bez ikakvog osnova pokušaji da se ospori legitimnost i legalnost prvog Ustava srpskog naroda u BiH. U bliskoj budućnosti Republiku Srpsku čekaju velika iskušenja i nastavak pokušaja da se ospori njeno postojanje na bazi izvornog Dejtonskog sporazuma. Ustav će ponovo biti najveća prepreka takvim nastojanjima i zbog toga potreban nam je novi Ustav u koji će biti vraćeno ono što je surovim intervencijama i pod pritiscima stranaca oduzeto Srpskoj i njenim ingerencijama a koje nam je omogućio Dejtonski mirovni sporazum. Donošenje novog Ustava nije ni u kakvoj suprotnosti sa dejtonskim Ustavom BiH. Budimo mudri, složni i efikasni i ne dozvolimo da nas događaji preteknu”, poručio je Kalinić.

On je izrazio ubjeđenje da će, nakon što Narodna skupština Republike Srpske usvoji prijedlog novog Ustava, taj akt biti odobren kroz javno izjašnjavanje građana i po zakonskoj proceduri usvojen najdalje do naredne godine kada se obilježava 30 godina od osnivanja Srpske.

Prvi Ustav Republike Srpske donesen je 28. februara 1992. pod imenom Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Ovim aktom definisan je politički okvir Republike Srpske i funkcionisanje njenih demokratskih institucija, te stvoren temelj na kojem Srpska i danas počiva.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana