Kalabuhov: Poziv svima u BiH da odbace priču o malignom ruskom uticaju

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov pozvao je sve u BiH da odbace priče o malignom ruskom uticaju, te istakao da u vezi sa pitanjem uvođenja sankcija Rusiji od BiH nema i nije bilo nikakvih odluka relevantnih institucija.

"Vidjeli smo i neke izjave u BiH, Briselu i u susjednim zemljama što se tiče ovog pitanja. Mislimo da svi koji tako kažu, imaju svoje političke ciljeve, a za nas stvar je jednostavna - mislimo da to nije tehničko, to je bazično pitanje o kome mora biti konsenzus u BiH, a vidimo da ga nema i nije ni bilo nikakve odluke relevantnih institucija", rekao je Kalabuhov za RTRS.

Kalabuhov je naglasio da BiH nije na listi neprijateljskih zemalja Rusije, već je smatraju prijateljskom, kao i da je njegova zemlja zainteresovana za stabilnost, dijalog, kompromis u BiH i za prijateljske odnose Rusije i BiH.

On je ponovio da Ruska Federacija sankcije smatra nelegitimnim i da su one u stvari i razlog turbulencija koje sada postoje u Evropi i generalno u svijetu.

"Mislimo da u takvoj situaciji svaka politička partija u BiH i svaki političar moraju djelovati, ne na bazi nekih odluka koje su bile prije deset godina, već uzimajući u obzir današnje stanje", rekao je Kalabuhov.

On je istakao da treba djelovati sa pozicije zaštite nacionalnih i interesa građana BiH.

Kalabuhov je ponovio da je Ruska Federacija pozicionirala BiH kao prijateljsku zemlju i da postoje različiti mehanizmi saradnje, napomenuvši da su postojali neki razlozi da ti mehanizmi do sada nisu korišteni dovoljno efikasno.

"Ima potencijala za razvoj u različitim domenima u industriji, poljoprivredi, kulturi, tako da ima perspektive za dobar i konstruktivan razvoj naših bilateralnih odnosa", rekao je Kalabuhov.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana