Kalabuhov otvorio izložbu o heroinama Velikog otadžbinskog rata

Srna
Kalabuhov otvorio izložbu o heroinama Velikog otadžbinskog rata

BANjALUKA- Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov otvorio je u Banjaluci izložbu fotografija i dokumenata „Žene heroine Velikog otadžbinskog rata (1941-1945) - Rat nema žensko lice“, koja predstavlja svjedočanstvo o značaju i doprinosu žena pobjedi u Drugom svjetskom ratu.

Izložba je otvorena povodom 76 godina od pobjede nad fašizmom, a njen značaj je, kako je istakao Kalabuhov, u tome jer posmatra period Velikog otadžbinskog rata iz neuobičajenog ugla.

-Često govorimo o podvigu vojnika, o vojnoj sili - drugim riječima upravo o muškom licu te vojne akcije, a vrlo je bitno da se sjetimo ko je čuvao pozadinu, ko je omogućio da preživimo, napredujemo i na kraju pobijedimo. To su naše drage dame - rekao je Kalabuhov prilikom otvaranja izložbe.

On je napomenuo da ima i žena koje su prošle kroz rat, koje su se borile na frontovima, upravljale borbenim avionima, radile kao medicinske sestre, te naglasio da svima njima danas odaju počast.

Predsjednik Udruženja „Glas Republike“ Mile Aljetić rekao je da izložba na svojevrstan način daje doprinos njegovanju kulture sjećanja i pamćenja i predstavlja upečatljiv izvještaj o prošlim vremenima koja su uticala na sudbinu čitave civilizacije, kao i svjedočanstvo o značaju i doprinosu žena pobjedi.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić ukazala je na potrebu da se ističe uloga žena u ratu i doprinos koji su dale svojim djelovanjem u prevazilaženju nedaća koje je sa sobom nosio Drugi svjetski rat.

-Ovo je pokazatelj da je i u oblasti kulture potrebno istaći koliko su žene i jake ličnosti, koje mogu da se izbore sa raznim nedaćama, naročito u ratnim borbama - navela je Trivićeva.

Ona je dodala da je neophodno čuvati sjećanje i na srpske žene, koje su ostavile traga kroz istoriju, te dale doprinos slobodi u kojoj se danas uživa.

Izložba „Žene heroine Velikog otadžbinskog rata (1941-1945) - Rat nema žensko lice“, organizovali su Udruženje „Glas Republike“ i Ambasada Rusije u BiH, a otvorena je u Muzeju Republike Srpske i biće postavljena do kraja mjeseca.

Prisustvovali su joj ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Duško Milunović, potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković, šef srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić, te drugi zvaničnici i građani.

Oktivena spomen-bista

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja, koja je označila završetak Drugog svjetskog rata u Evropi danas je u Banjaluci svečano otkrivena spomen-bista sovjetskog vojskovođe i maršala Georgija Konstantinoviča Žukova.

Spomen bistu na Trgu palih boraca otkrili su Igor Kalabuhov i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Kalabuhov je rekao da mu je drago što je baš u petak, kada se obilježava Dan oružanih snaga Ruske Federacije u Banjaluci, te da je ipak najveći razlog otkrivanje ove biste.

-Velika mi je čast da prisustvujem istorijskom događaju za Banjaluku i za nas, a to je otvaranje biste istaknutnog vojskovođe, maršala Sovjetskog Saveza, kako ga mi zovemo „maršala pobjede“ Georgija Konstantinoviča Žukova. Pamćenje njegove uloge i heroizma se pažljivo čuva u Rusiji, a ova bista je ubjedljiv dokaz da je Žukov bitan i za srpski narod - naveo je Kalabuhov.

Inicijativu da Žukov dobije svoju bistu, zajedno su podnijeli Gradska uprava Banjaluka i Gradski odbor SUBNOR-a Banjaluka.

-Imamo priliku da istaknemo slobodarsku tradiciju bratskih naroda, ruskog i srpskog. Naša zajednička borba na strani prava i pravde obavezuje nas da, uz vječitu zahvalnost, čuvamo uspomenu na slavne dane antifašističke borbe - naglasio je Stanivuković.

Istakao je da je otkrivanje biste maršalu Žukovu izraz dubokog poštovanja i neraskidivog prijateljstva dva naroda, koji su trajno povezani zajedničkim istorijskim nasljeđem, kulturom i vjerom.

 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana