Kalabuhov: Oružane snage moraju biti stvar dogovora, Incko značajno odgovoran za pogoršanje političke situacije

GS
Foto: Kliks

MOSKVA - Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov kazao je u intervjuu za ruski list „Izvestija“ da se BiH „sastoji od entiteta“ te da Oružane snage moraju biti stvar dogovora u BiH.

Kalabuhov je, komentarišući najavu člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će Republika Srpska formirati vojsku, podsjetio da zajedničke oružane snage nisu predviđene Dejtonskim sporazumom.

-Nastale su 2008. saglasnošću entiteta od kojih se sastoji BiH- da prenese odgovarajuća ovlašćenja na nivo BiH. Drugo pitanje je to što je Republika Srpska, prema njenim predstavnicima, dala pristanak zbog masovnog pritiska, tako da kažemo, spoljnih faktora. Protivnici takve formulacije pitanja smatraju da su zajedničke oružane snage odobrene odlukama Parlamentarne skupštine BiH te da nikakva jednostrana odluka na to ne može uticati. Prema našem mišljenju, o ovom i drugim problemima, koji postoje, moglo bi se se razgovarati u okviru dijaloga unutar BiH. Ali, nažalost, takav dijalog nikako da počne - kazao je Kalabuhov.

Za njega je bivši visoki predstavnik Valentin Incko „značajno odgovoran“ za pogoršanje političke situacije u BiH, a nakon što je nametnuo zakonsku zabranu negiranja genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina.

Ocijenio je da je Incko iskusan političar te da je kao takav trebao predvidjeti posljedice po BiH, kao i cijelu regiju. Među onima je koji smatraju da je teško, kako je naveo, nivelisati izrazito negativnu rezonanciju uzrokovanu ovom odlukom.

-To je izuzetno teško prije svega zbog fundamentalnih razlika u stavovima stranaka u BiH o suštini problema pokrenutog odlukom Incka, kao i razlika u pravnom tumačenju trenutne situacije - napomenuo je Kalabuhov.

Ponovio je da je stav Rusije prema Kancelariji visokog predstavnika (OHR) dobro poznat - njegovo vrijeme je prošlo. Ponovio je da Kristijan Šmit za Rusiju nije visoki predstavnik iz razloga što njegovo imenovanje na tu funkciju nije razmatrao Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Tema razgovora bio je i NATO. Kako je kazao, spoljna politika je suvereno pravo BiH i, koliko razumije, u BiH nema konsenzusa o članstvu u ovoj vojnoj alijansi. NATO je okarakterisao kao instrumentom hladnog rata.

-U tom kontekstu, želio bih napomenuti da se u nekim balkanskim državama članstvo u Sjevernoatlantskoj alijansi posmatra kao izvjesna garancija unutrašnje političke stabilnosti. Prema našem mišljenju, takva stabilnost, ne samo za pojedine zemlje, već i za cijelu Evropu, može se osigurati isključivo stvaranjem sistema zajedničke evropske bezbjednosti, a ne proširenjem NATO-a, koji ostaje instrument Hladnog rata - mišljenja je Kalabuhov, prenio je Kliks.

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov je u intervjuu za „Izvestiju“ naglasio da je njegova zemlja spremna i za saradnju s BiHu borbi protiv virusa korona, a to se odnosi i na nabavku vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana