Kako se Nedžad Hasić, osuđen zbog ubistva četvorice Srba krio 24 godine: Bjeguncu pomagali Orićevi ljudi

Nebojša Tomašević, Darko Momić
Kako se Nedžad Hasić, osuđen zbog ubistva četvorice Srba krio 24 godine: Bjeguncu pomagali Orićevi ljudi

SREBRENIK - Nedžad Hasić zvani Dževad i Džeri iz Srebrenice, koji je osuđen zbog ubistva četvorice Srba kod Srebrenice i koji je uhapšen juče nakon 24 godine skrivanja, imao je zaštitu ljudi ratnog komandanta tzv. Armije RBiH optuživanog za ratne zločine Nasera Orića, koji su mu pomagali u skrivanju i izbjegavanju odlaska u zatvor, saznaje "Glas Srpske".

Hasića, koji je za taj zločin osuđen na 20 godina zatvora, uhapsili su juče pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u mjestu Tinja kod Srebrenika.

Prema našim informacijama pojedini pripadnici Policijske uprave Tuzla i stanice u Srebreniku znali su da se Hasić nalazi u mjestu Tinja, zaselak Staro Selo, opština Srebrenik, ali nikada nisu željeli da ga uhapse.

- On je u tom selu živio zajedno sa suprugom Dževom i petoro djece. Pojedini pripadnici tamošnje policije su sa njim vrlo često viđani da sjede u ugostiteljskim objektima na području Srebrenika - rekao je izvor blizak istrazi.

"Glas" saznaje da su informaciju o mjestu skrivanja ubice otkrili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Jučerašnje hapšenje SIPA je izvedelau saradnji sa MUP-om Srpske i MUP-om Tuzlanskog kantona, a postojala je informacija da će Hasić prilikom hapšenja da pruži otpor, ali do toga nije došlo.

Prema našim saznanjima, tokom hapšenja mještani pomenutog naselja pokušali su da ometu pripadnike SIPA kako njihov komšija ne bi bio uhapšen, pa su se okupili u većem broju ispred njegove kuće.

Hasić je 2. maja 1996. godine zajedno sa Samirom Avdićem iz Bratunca, Ahmom Harbašom i Behudinom Husićem iz Srebrenice ubio četiri srpska civila u mjestu Krušev Do kod Srebrenice

Usmrtili su Đorđa Petrovića, Nikolu Modrakovića, Momčila Ristanovića i Vlajka Zekića. Zbog ovog zločina suđeno im je u Okružnom sudu u Bijeljini, gdje su dobili ukupno 60 godina zatvora. Hasić je osuđen na 20 godina robije. Nakon prvostepene presude su pobjegli pa je izdata međunarodna potjernica za njima i određen pritvor. Avdić je uhapšen 2007. godine u SAD i isporučen u BiH. Ponovljeno mu je suđenje u Okružnom sudu u Bijeljini te je pravosnažno osuđen na pet godina zatvora, a kaznu je izdržao u KPZ Bijeljina i KPZ Foča. Harbaš se krio u Švajcarskoj u Luganu te je na osnovu informacija policije Srpske bio uhapšen 2. decembra 2005. godine, ali nije izručen iz nepoznatih razloga.

SIPA je juče, ne navodeći ime uhapšenog, saopštila da je Hasić uhapšen na osnovu međunarodne potjernice Interpola. Istakli su da je pretresen objekat koji koristi osumnjičeni i da je nađeno oružje.

- Zaplijenjene su dvije automatske puške, poluautomatska puška, karabin, malokalibarska puška, tri pištolja, optika za snajper. Pronađeno je i deset spremnika za municiju i veća količina municije različitog kalibara - saopštila je SIPA i dodala da će uhapšeni biti predat nadležnom organu.

Pripadnici SIPA predali su sinoć Hasića Okružnom sudu u Bijeljini i on je vraćen u pritvor.

- Za ovo lice je već po potjernici bio određen pritvor od ovog suda i po tom rješenju je predat pritvorskoj jedinici u Bijeljini - rekao je sekretar Okružnog suda u Bijeljini Milomir Čodo.

On kaže da će u narednim danima sudsko vijeće razmatrati da li će Hasiću produžiti pritvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana