Kabinet člana Predsjedništva BiH iz RS: Đukanović potvrdio da se stavlja isključivo na stranu Bošnjaka

Srna
Kabinet člana Predsjedništva BiH iz RS: Đukanović potvrdio da se stavlja isključivo na stranu Bošnjaka

ISTOČNO SARAJEVO - Pismo koje je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću nije nikakva provokacija, kako to pokušava kvalifikovati njegov kabinet preko svojih medija, već ukazivanje na zloupotrebu bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića koji tajno šalje pozivnice sa izobličenom percepcijom ratne realnosti u Srebrenici i nesklonosti da se istina prihvati u cjelini, rečeno je Srni u kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Samim tim činom Džaferović je zloupotrijebio funkciju i instituciju Predsjedništva BiH i obmanuo državnike, predstavnike međunarodnih organizacija i ambasadore na čije adrese je pozivnica upućena, a odazivanjem pozivu da prisustvuje komemorativnom skupu u Potočarima, 11. jula predsjednik Crne Gore potvrdio je da se stavlja na stranu isključivo jednog, bošnjačkog naroda u BiH - istakli su u kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Iz kabineta su naglasili da je Dodik pismom obavijestio Đukanovića da je riječ o ličnom gestu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i da o pozivima državnicima, predstavnicima međunarodnih organizacija i ambasadorima da prisustvuje pomenutom skupu Predsjedništvo BiH nikada nije odlučivalo i shodno tome nije zauzelo ni stav.

- Zahvalni smo pojedinim crnogorskim medijima što su, kako navode, „iz kredibilnih diplomatskih izvora u Sarajevu“ obaviješteni da je isti poziv, po istoj proceduri Džaferović uputio i drugim visokim zvaničnicima, generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu, predsjedniku EP Davidu Sasoli, predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru i drugima. Svima njima srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputiće pismo iste sadržine kao i Milu Đukanoviću - poručili su iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je prije dva dana Đukanovića da mu je pozivnicu da prisustvuje komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula ove godine samoinicijativno uputio bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te da o tome nikada nije razgovarano na sjednici Predsjedništva.

U pismu upućenom Đukanoviću, Dodik je istakao da Predsjedništvo BiH ni na jedan način ne učestvuje u obilježavanju komemorativnog skupa u Srebrenici, te da je upućivanje pozivnica lični gest Džaferovića, a ne stav kolektivnog organa Predsjedništva BiH u kojem sjede tri člana, odnosno predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH - Srba, Hrvata i Bošnjaka.

- Kvalifikacije tragičnih događaja u Srebrenici, koje je iznio Džaferović u svom pozivnom pismu, a koje ste i Vi na isti način iznijeli, apsolutno su nerpihvatljive, jednostrane i sigurno ne doprinose procesu pomirenja. Kao što bi trebalo da Vam je poznato, u tragičnom građanskom ratu u BiH nastradao je veliki broj djece, žena i muškaraca svih nacionalnosti, razorena je privatna i javna imovina, te je veliki broj lica napustio svoje domove. Takođe, kao predsjedniku susjedne zemlje, trebalo bi da Vam je poznato da je žrtava bilo na svim zaraćenim stranama. U tragičnom sukobu u BiH, svi su ratovali protiv svih, ali nažalost, žrtve su i danas, 25 godina nakon okončanja sukoba, predmet političke manipulacije - istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je naveo da svaki izgubljeni život predstavlja nenadokadiv gubitak za ovu zemlju i ne može biti manje ili više značajan od drugih života.

- Pokušaji „viktimizacije“ jednog naroda i stvaranje „zločinca“ od drugih, doprinosi daljim podjelama ionako podjeljenog društva u BiH. Vašim stavom svrstali ste se na stranu isključivo predstavnika jednog naroda i miješajući se u unutrašnja pitanja BiH dodatno ste narušili ionako složene unutrašnje odnose u BiH - zaključio je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentarišu reagovanje Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari na pismo Dodika upućeno bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću u kome opravdavaju Džaferovićev postupak, iz kabineta srpskog člana Predsjedništva su rekli da organizacija Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, nažalost, često nastupa kao političko udruženje i pod tutorstvom vodećih bošnjačkih političara godinama širi epidemiju neistina u vezi sa događajima u Srebrenici, ali ta epidemija uskoro će biti blokirana validnim argumentima i činjenicama o ratnim dešavanjima u Podrinju.

Dodali su da bošnjački član Predsjedništva tajno šalje pozivnice državnicima i diplomata da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima, 11. jula, dok je cijela BiH okrenuta borbi na suzbijanju širenja virusa korona i posljedica koje će ona ostaviti po ekonomiju i istakli da razumiju dimenziju bola i stradanja u vezi sa kompletnim ratnim dešavanjima u Podrinju i na jednoj i na drugoj strani.

- Političko Sarajevo članove organizacije Memorijalni centar, kao i još mnoga srebrenička udruženja, nažalost, gura u ostrašćena uvjerenja, prejaku retoriku i nesposobnost da se ratna stvarnost sagleda u cjelosti što vodi do izobličavanja realnosti i predimenzioniranih uvjerenja. Ali to je već viđena priča svih ovih godina koja je nastala nakon što se oslijepilo od mitomanije i samoobmanjivanja koje žele nama i cijelom svijetu da podmetnu - naglasili su iz kabineta.

Dodik je uputio prije dva dana pismo Džaferoviću u kojem je ukazao da je slanjem pozivnica pojedinim zvaničnicima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima zloupotrijebio poziciju i samu instituciju Predsjedništva.

- Upoznat sam da ste 5. februara uputili pozivnice predsjednicima nekoliko država, direktorima i šefovima međunarodnih organizacija, kao i ambasadorima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula ove godine čime ste zloupotrijebili funkciju i instituciju Predsjedništva BiH jer ste poslali netačnu poruku da Predsjedništvo BiH učestvuje u organizaciji spomenutog skupa - istakao je Dodik u pismu.

On je naglasio da je Džaferović mogao pozivnice da uputi samo privatno ili kao član organizacionog odbora za obilježavanje zločina u Srebrenici, a ni u kom slučaju u ime Predsjedništva BiH, bez saglasnosti i ostalih članova Predsjedništva BiH, te da je tim činom ne samo zlonamjerno zloupotrijebio poziciju, već je obmanuo državnike i ambasadore.

Dodik je u pismu podsjetio Džaferovića da u BiH žive tri konstitutivna naroda - Srbi, Hrvati i Bošnjaci, i da BiH čine dva entiteta - Republika Srpska i Federacija BiH, te da u tom pogledu, Predsjedništvo BiH odluke o vođenju spoljne politike može da donosi samo konsenzusom, što Džaferović nije ispoštovao i time je prekršio Ustav BiH.

Takođe, Dodik je naveo da je Džaferoviću poznato da su za Srbe i srpski narod događaji u i oko Srebrenice jednostrano prikazani, da su u i oko Srebrenice stradali i Bošnjaci i Srbi i drugi narodi i da se zbog toga zločini samo nad jednim narodom ne mogu kvalifikovati kao genocid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana