Jurišaju na mandat u Banjaluci iz Teslića i Lopara

Darko Momić
Jurišaju na mandat u Banjaluci iz Teslića i Lopara

BANjALUKA - U trku za odbornike u Skupštini grada Banjaluka na novembarskim lokalnim izborima, ne računajući 14 kandidata iz reda nacionalnih manjina, odborničke liste prijavilo je 46 političkih subjekata, od čega njih 24 na listama ima samo po jednog kandidata.

 

Po jednog kandidata imaju Ekološka demokratska stranka-EDS i Radnička partija, koje su registrovane u Tesliću. Iako naši izvori iz Teslića tvrde da iza EDS-a stoji SNSD, a iza Radničke partije SDS i da su se te stranke prijavile za izbore u Banjaluci samo da bi članove biračkih odbora ustupile tim većim strankama, iz EDS-a i Radničke partije to negiraju.

Predsjednik EDS-a Jelenko Vasić kaže da se stranka prijavila za izbore u Banjaluci da bi se čulo za nju, ali dodaje da očekuje dobar rezultat i u najvećem gradu u Srpskoj.

- Mi imamo veliki broj simpatizera, prije svega među univerzitetskim profesorima koji shvataju značaj ekologije, ali oni ne žele da se javno eksponiraju i zato u Banjaluci i u još nekoliko gradova imamo samo po jednog kandidata na listi - kaže Vasić, negirajući da se njegova stranka prijavila za izbore da bi trgovala biračkim mjestima.

Iste tvrdnje iznosi i Goran Bijelac iz Radničke partije, koji kaže da njegova stranka ima prijavljene kandidatske liste u 21 lokalnoj zajednici.

- Mi nemamo preveliko članstvo, pa zato imamo uglavnom samo po jednog kandidata, ali nadamo se da će proći - kaže Bijelac, kategorično negirajući tvrdnje o trgovini članovima biračkih odbora.

Prvi put na izbore izlaze dvije partije registrovane u Loparama - Otadžbinska stranka i Demokratski centar Republike Srpske i obje imaju kandidatske liste u Banjaluci. Na kontakt broj Demokratskog centra RS koji se može naći na sajtu CIK-a BiH juče niko nije odgovarao, dok Borivoje Todić iz Otadžbinske stranke kaže da ne zna tačno u koliko lokalnih zajednica njegova stranka ima svoje kandidate za odbornike, ali očekuje dobar rezultat.

- Očekujemo bar po jedan mandat u svakoj opštini u kojoj imamo kandidate - samouvjeren je Todić.

Pravo čuđenje izaziva i kandidatska lista Stranke demokratske aktivnosti A-SDA za Skupštinu grada Banjaluka. Jedini kandidat ove stranke koja se hvali time da baštini politiku Alije Izetbegovića je Vukašin Gajić. Iz ove stranke nisu odgovorili otkud Vukašin na njihovoj listi, uz obećanje da će nam poslati njegov broj telefona, ali kasnije se nisu javljali.

Politikolog Ljubinko Jović kaže da je u pravom satarašu partija teško razlučiti ko je čiji i ko ima kakve namjere.

- Međutim, jedan od razloga je svakako prodaja mjesta u biračkim odborima, koja je već godinama standard. Tako, na papiru, vidite mnoštvo različitih posmatrača i članova biračkih odbora, a u realnosti dobar broj njih radi za istu partiju. Opet, vjerujem da je bar mali procenat ovih mini-stranaka tu sa uvjerenjem da će njihov kandidat proći u gradsku Skupštinu. Zanimljivi su i nazivi partija pa imate sve od seljačke, preko radničke, do stranke zelenih i novog doba. Ako ništa drugo maštoviti su sa imenima - kaže Jović.

Od Tuzle do Mostara

Samo po jednog kandidata u Banjaluci imaju i Demokratska stranka invalida BiH i Pokret demokratske akcije iz Tuzle, Liberalna stranka BiH iz Goražda, SDS Semberija, Snaga naroda, Savez za novu politiku i Novo doba iz Bijeljine, zatim Krug, Re-balans, Lijevo krilo i PDP 1999 iz Doboja, SNS FBiH iz Drvara, kao i Seljačka stranka iz Modriče te Unija socijaldemokrata BH i Naša stranka iz Sarajeva, HDZ 1990 iz Mostara i NS i Stranka socijalne sigurnosti srpskih boraca iz Banjaluke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana