Jović: Očekuje se pomoć Austrije za rješenje o ekstradiciji ilegalnih migranata

Srna
Jović: Očekuje se pomoć Austrije za rješenje o ekstradiciji ilegalnih migranata

SARAJEVO - Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nedeljko Jović smatra da će Austrija pomoći BiH prilikom iznalaženja najboljeg rješenja za uspostavljanje sistema za povratak ilegalnih migranata u zemlje porijekla.

 “Vjerujem da će BiH prilikom iznalaženja najboljeg rješenja od Austrije imati veliku pomoć u stručno-savjetodavnom smislu, kao i u drugim vidovima pomoći”, rekao je Jović Srni.

 Jović tvrdi da je BiH zemlja tranzita, a ne odredišta ilegalnih migranata i da dok se završi procedura njihove obrade, oni već napuste BiH. On je istakao da je u posljednje vrijeme primijetno sve veće angažovanje Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije na organizaciji regionalnog pristupa borbi protiv ilegalnih imigracija, što, kako je naglasi, dokazuje i organizacija Konferencije na ovu temu koja je održana 23. jula u Beču.

 “Cjelokupna migrantska politika je vjerodostojna samo onda kada se povratak ilegalnih migranata u njihove zemlje i praktično izvrši - bilo da je riječ o dobrovoljnom ili prisilnom povratku. Austrija u tom pogledu nije samo jedna od najaktivnijih članica EU, već je prepoznala da je jasan operativni fokus na područje povratka ilegalnih migranata fundamentalan i stoga je tokom poslednjih godina ciljano izgradila jedinstven sistem, sa jasno definisanim zadacima i ciljevima, koji je sa više od 60.000 povrataka od 2014. godine do danas donio više nego impresivne rezultate”, istakao je Jović.

Jović je ukazao da treba napomenuti i zloupotrebe sistema azila, o čemu najilustrativnije govore podaci.

“U tom pogledu brojke su najmjerodavnije. Ako imamo u vidu podatak da je od 1. januara 2018. do 31. jula ove godine u BiH registrovano 62.206 ilegalnih migranata, od čega su 58.782 lica ili 94 posto njih iskazala namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, dok su zahtjev za azil podnijela 2.523 lica ili četiri odsto od ukupnog broja - sve je jasno. Drugi komentar bio bi zaista suvišan”, rekao je Jović.

 Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer pozvao je na osmišljavanje programa za povratak ilegalnih migranata u BiH i Srbiji u zemlje porijekla.

Nehamer je u intervjuu za agenciju APA rekao da EU već planira određene programe po tom pitanju i da o tome već postoji bilateralna saradnja sa BiH, gdje, kako kaže, ima između 9.000 i 10.000 ilegalnih migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana